Vědci přišli s testem, který dokáže za pár minut odhalit rakovinu. Stačí trocha krve

S novým nástrojem, který může usnadnit práci milionům lékařů na celém světě, přišel v pondělí tým vědců z Číny. Metoda, která využívá i umělou inteligenci, má sloužit k odhalování rakoviny ve velmi raných stádiích zákeřné nemoci.

Metodu výzkumníci popsali ve studii, která byla publikovaná v odborném časopise Nature, a přelomová je podle nich zejména svou rychlostí. Vědci byli schopni odhalit rozvíjející se rakovinu z krevního testu za pár minut. Navíc k tomu stačí pouhých 0,05 mililitru krve.

[chooze:article;value:552008]

Z těchto malých vzorků dokáží vyčíst příznaky třech běžných a nebezpečných typů rakoviny. Jedná se o rakovinu slinivky, konečníku a žaludku. U těchto typů musejí lékaři spoléhat na včasná odhalení při rozsáhlejších prohlídkách, když už se nemoc rozvine. Test však umožní rakovinu odhalit ještě dříve, než se objeví první vážné příznaky. To výrazně navyšuje šanci na vyléčení.

Dalším důležitým přínosem je i to, že nové testy nevyžadují čerstvou krev. Umělá inteligence dokáže rozebrat i starší vzorky uschlé krve, kterou lze snáze transportovat na velké vzdálenosti. "Mohlo by to usnadnit dostupnost testování rakoviny v časných fázích po celém světě," řekl pro portál Live Science onkolog Čchao-jüan Kchuang.

Experimenty výzkumného týmu přinášejí slibné výsledky. Rakovinu slinivky břišní dokázal test odhalit ve více než 82 procentech případů. Vědci však upozorňují, že navzdory úspěchům potrvá nejspíše ještě několik let, než bude metoda široce dostupná pro onkology.

Revoluce v léčbě rakoviny. Čeští vědci přišli s přelomovým úspěchem (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.