EU řeší obilí z Ukrajiny. Plánuje prodloužit bezcelní režim

Shodu na tom, jak se Brusel postaví k otázce bezcelního dovozu z Ukrajiny, se opět snaží najít všechny unijní instituce.

Evropská unie totiž plánuje prodloužit bezcelní režim o další rok, tedy do léta roku 2025. Návrh ale obsahuje řadu opatření, která mají ochránit zemědělce. A právě v nich je kámen úrazu.

Původní dohoda počítala s tím, že se ochranná opatření aktivují ve chvíli, kdy dovoz z Ukrajiny do sedmadvacítky přesáhne dovezené množství za roky 2022 a 2023. To ale podle řady kritiků nestačí. Na konci března se stálí zástupci členských států domluvili, že by se referenční období prodloužilo také o druhou půlku roku 2021. A právě tomu musí dát v pondělí Brusel zelenou.

[chooze:article;value:549749]

Problémem jsou také komodity, kterých by se ochranná opatření týkala. Jde například o drůbeží maso, vejce, kukuřici nebo med. Návrh ale neobsahuje ani zmínku o obilovinách a olejninách, tedy produktech, se kterými je podle farmářů v EU největší potíž. Na to už ale na pondělních jednáních řeč téměř jistě nepřijde. 

Pokud se zástupci všech institucí v pondělí na podobě návrhu shodnou, dostanou opět slovo stálí zástupci. A to ještě v pondělí večer.

Ani tohle hlasování ale nebude poslední. Ke slovu se ještě na konci dubna dostane Evropský parlament.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.