Další masivní podvod v Česku. Oběťmi jsou lidé, kteří chtějí měnit práci

Neustálé zdražování potravin i energií nutí řadu Čechů uvažovat o změně práce. Jenže touhy lidí vydělat si více peněz ve velkém začali zneužívat podvodníci. Občanům posílají SMS zprávy jménem známých náborových společností a nabízí snadnou a dobře ohodnocenou práci.

"Vydělávat 48 000 – 70 000 Kč měsíčně po zdanění za plný úvazek a 1 700 Kč za den po zdanění za částečný úvazek. Pracovat 1–2 hodiny denně s volitelným volným časem na dokončení. K práci stačí pouze mobilní telefon nebo počítač s možností práce z domova. Požadované stáří 20 let, pojištění sociálního zabezpečení a různé dávky zákonného pojištění hradí společnost," píše se v jedné z takových zpráv, která koluje mezi Čechy.

Podvodníci v tomto konkrétním případě vystupují jménem manažera náborové společnosti ProfesKontakt. Firma se však brání, že žádné takové výzvy neposílá. "Jedná se o podvodnou SMS, kde je zneužíváno jméno naší společnosti. Prosím, zcela tuto zprávu ignorujte a nereagujte na ni. S touto záležitostí nemáme nic společného. Celou záležitost již řešíme s Českým telekomunikačním úřadem a s Policií ČR," upozorňuje prokurista firmy Tomáš Vondruška.

[chooze:article;value:479538]

Nabídky lidem přicházejí z čísla s telefonní předvolbou +66. Policisté varují, aby na toto číslo rozhodně nevolali zpět, pokud nechtějí přijít o nemalé peníze.

"V první fázi jim jde o získání telefonického kontaktu, aby vám pak mohli zavolat a manipulovat s vámi, jak chtějí. Je to riskantní. Jednoznačně na to nereagujte," varuje mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík. "Když na číslo zavoláte, tak se vystavujete tomu, že podvodník (manipulátor) vás přesvědčí, abyste peníze poslali. Je to klasické sociální inženýrství," dodává mluvčí.

A nejde o jedinou taktiku, kterou policisté v posledních dnech řeší. "Jednou je to nabídka práce, podruhé dávky ministerstva. Tohle jsou ale jen některé z forem (podvodů). Mají desítky a možná i stovky různých způsobů," vysvětluje Ondřej Moravčík.

S podvody se obzvlášť před Vánoci roztrhl pytel. "Vánoční phishing a smishing jede v masivním měřítku," varovala už dříve policie. Postup je většinou stejný, liší se pouze v detailech. Podvodníci například využívají situace, kdy lidé ve velkém nakupují na internetu a očekávají v nejbližších dnech doručení balíku, jak jsme vás informovali zde.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.