Pravidelně kouří každý čtvrtý Čech. Zdraží i levnější nikotinové alternativy

140 až 160 korun za krabičku klasických cigaret. Neustálé zvyšování cen začalo měnit návyky kuřáků, někteří proto přecházejí k levnějším nikotinovým alternativám, jako jsou třeba elektronické cigarety. Za ty totiž lidé zaplatí i o 60 korun méně.

"Tam je ten trend stoupající, co se týká elektronických cigaret, zahřívaných výrobků a nikotinových sáčků. Co se týká těch elektronických cigaret, tam je nárůst za posledních devět let 10násobný. Z jednoho procenta na 10 procent," popsala vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

[chooze:article;value:527801]

Evropská unie (EU) si stanovila cíl do roku 2040 snížit podíl kuřáků z aktuálních 18 na pět procent. Nejlépe se to daří Švédsku, kde za posledních 18 let klesl počet kuřáků o dvě třetiny právě na cílových pět procent. "To nejhorší, co je na té cigaretě, je ten dehet. A ten se dostává do těla tím spalováním, takže jakákoliv jiná forma užití nikotinu zatím z posledních poznatků je výrazně méně riziková," uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

A to si ve Švédsku dobře uvědomují. Klasické cigarety jsou tam zatížené vysokou spotřební daní, naopak právě alternativní produkty jsou cenově výrazně dostupnější. Česko se ale kvůli špatnému stavu veřejných financí vydává jinou cestou. Náplně do elektronických cigaret se totiž zdražují, místo 99 korun za 10mililitrovou náplň nově zaplatíte o 30 korun více.

Finanční dopad pro rozpočet ale bude zanedbatelný. "Co se týče náplní do e-cigaret, pro rok 2024 předpokládáme výběr zhruba 100 milionů korun," informoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Macura.

"Když zvýšíte spotřební daň, respektive cenu cigaret třeba o 10 %, tak zhruba o pět procent můžete čekat, že se sníží jejích spotřeba," nastínil ekonom Vít Hradil.

[chooze:article;value:503889]

"Kouřím klasické cigarety a myslím, že tak 3 500 utratím měsíčně," popsal jeden z dotázaných. "Klasické cigarety a i elektronické. Je to tak 4 500 měsíčně," přidal se další. V Česku ročně zemře na nemoci spojené s kouřením asi 15 až 16 tisíc lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.