Na Česko se ženou bouře a vítr. Meteorologové nevylučují ani supercely

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před bouřkami, které od pondělního odpoledne míří na Česko. Udeřit mají nejprve na jihu Čech a postupně se přesunou i na severovýchod.

"Dostupné energie nebude moc, ostatní parametry jsou ale zajímavé," upozorňují meteorologové. "Přízemní vrstva do cca 1,5-2 km je ale velmi suchá, což bude ztěžovat iniciaci konvekce i její vývoj, na druhou stranu bouřky a přeháňky v tomto prostředí budou mít potenciál výraznějších nárazů větru," dodávají.

"Nevylučujeme tedy i vznik tzv. low topped supercel," pokračují s tím, že "vývoj bouřek bude podporovat výrazná konvergence - sbíhavost proudění na přecházející frontě". Podle meteorologů by bouřky mohlo doprovázet i krupobití. V podvečer a ve večerních hodinách se mají přesunout i na Moravu a do Slezska.

[chooze:article;value:548990]

​S nepřízní počasí se potýká i sousední Slovensko, kde řádí velmi silný vítr. Podle portálu iMeteo je nejhorší situace v horských oblastech na Oravě a Liptově, kde platí až třetí stupeň varování. Hrozí tam totiž vichřice až orkán.

Vítr řádí i v Polsku, kde už má pět obětí. Náhlý poryv větru pod Tatrami způsobil pád stromu, který dopadl na jedoucí auto. Tragédie si vyžádala život třiadvacetileté řidičky. Pády stromů na různých místech zabily i tři děti (†2, 6, 9) a dalšího dospělého.

Odborníci důrazně upozorňují, že silný vítr může vyvracet stromy i v jiných oblastech.

Přívaly sněhu, tornáda i krupobití. Spojené státy bičují silné bouře (03/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.