Onkologa stav princezny Kate znepokojil. Nejsem ale překvapený, řekl

[chooze:gallery;value:35033]

Nedávné emotivní odhalení princezny Kate, která se svěřila s tím, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu, šokovalo celý svět. Jestli ale tato zpráva někoho příliš nepřekvapila, pak jsou to onkologové. Tedy lékaři, kteří se diagnostikou a léčbou rakoviny zabývají. 

"Nedávné oznámení princezny z Walesu, které je pouhých 42 let, všechny šokovalo. Jako onkologa mě tato zpráva zdrtila, ale nedá se říct, že by mě překvapila," svěřil se pro CNN lékař Jalal Baig.

S tím, že lékaři tuto zákeřnou nemoc diagnostikují stále mladším pacientům, se totiž setkávají stále častěji. Rakovina mezi mladšími lidmi globálně prudce narůstá, a pacienti jsou dokonce čím dál mladší. To, že se rakovina vyskytuje zejména u starší generace, už se tak dnes považuje za mýtus.

[chooze:article;value:548312]

Počet pacientů s rakovinou do 50 let se od počátku 90. let zvýšil dokonce o téměř 80 %. "Celosvětový výskyt rakoviny s časným nástupem se od roku 1990 do roku 2019 zvýšil o 79,1 % a počet úmrtí na rakovinu s časným nástupem vzrostl o 27,7 %"“ zjistila vědecká studie z roku 2023.

Zvýšené procento úmrtí u takzvané rakoviny s časným nástupem souvisí také s tím, že se ji lékařům často podaří diagnostikovat až v pokročilejších stádiích. Lékaři proto apelují na lidi, aby nepodceňovali svou rodinnou anamnézu a také preventivní vyšetření.

Jak připomíná deník New York Times, princezna neprozradila, s jakým typem rakoviny se léčí. Svěřila se ale, že jí lékaři doporučili preventivní chemoterapii a momentálně prochází raným stádiem léčby. Nemoc lékaři odhalili během pooperačních vyšetřené poté, co v polovině ledna podstoupila nespecifikovanou operaci břicha.

Reakce Harryho a Meghan naštvala fanoušky. Tohle si Kate nezaslouží:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.