V knihovně jsem byl jednou, říká student medicíny. Univerzita sází více na praxi

Téměř 30 let je dělí od studia vysoké školy. Za tu dobu lékařské fakulty prošly spoustou změn. "Já jsem za celou dobu školy vlastně neodebírala krev nebo nezašívala ránu a podobně. Do praxe jsem nebyla připravena tak, jak bych bývala potřebovala. Bylo to spíše o té teoretické stránce věci," vzpomínala lékařka Monika Arenbergerová, která absolvovala lékařskou fakultu v roce 1996.

Dnes je to ale trochu jinak a profesoři věnují více času praktické části. Například na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy mají studenti k dispozici figurínu, která dokáže simulovat reálného pacienta.

"Máme hodně interaktivní výuku. Ta figurína je poměrně dost propracovaná, má hodně funkcí, takže dobře simuluje reálného pacienta. Už hned v prváku nás vezmou k prvnímu pacientovi a vlastně od toho prváku se ten kontakt zvyšuje," popsal student pátého ročníku lékařské fakulty Kryštof Kudláček.

[chooze:article;value:543516]

​Kromě interaktivní výuky mají dnes studenti také možnost fungovat i online. "Měli jsme například online pitvu, která teda za mě osobně byla mnohem těžší než normální pitva. Já jsem byl v knihovně za celou dobu medicíny jednou. V poslední době používám například i ChatGPT 4," dodal Kudláček.

Oproti 90. létům je to masivní pokrok. "Když jsem potřebovala nějaké aktuální informace, tak jsem musela jít do jedné jediné knihovny, která byla v Praze, ta byla v Lékařském domě. Tam jsem si dala žádost o nějaký konkrétní článek, a ten mi přišel za tři týdny," řekla Arenbergerová.

"Mnohonásobně třeba přibyla účast zahraničních studentů na českých univerzitách a z druhé strany zase čeští studenti mají mnohem více možnost vyrážet a kombinovat studium třeba s pobytem v zahraničí, což taky pro tu prestiž a kvalitu vzdělávání má vliv," vysvětlil ředitel společnosti Vysoké školy Jiří Ziegler. Některé vysoké školy dokonce v rámci modernizace školství také zrušily psaní bakalářských prací.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.