Pomoc Ukrajincům se vyplatila. Státu letos přinesli dvakrát víc, než byly dávky

V Česku od začátku války na Ukrajině získalo ochranu celkem 384 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Kromě útočiště jim česká vláda poskytla i pomoc ve formě sociálních dávek. Ty jim měly pomoci se začlenit do společnosti.

Po dvou letech od začátku konfliktu se tento postup ukázal jako výhodný. Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí v současnosti v Česku pracují tři čtvrtiny všech příchozích Ukrajinců, kteří jsou v produktivním věku.

I díky tomu se peníze, které česká vláda vynaložila na pomoc uprchlíků, postupně vrací. "Data nám jasně ukazují, že hlavně díky velkému zapojení na pracovní trh začínají uprchlíci vyrovnávat celkovou bilanci. Ta se v loňském roce srovnala, protože výrazně posílily příjmy, zejména pak z odvodů na pojistné," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:543208]

Největší výdaje mělo Česko v prvním roce války, kdy muselo zvládnout masivní migrační vlnu. V průběhu roku 2023 se poměr výdajů a příjmů vyrovnal, zejména zrušením části příspěvků, na které měli Ukrajinci zpočátku nárok. Na konci roku byly výdaje na Ukrajince a příjmy z jejich práce téměř vyrovnané, přičemž stát na jejich podporu vynaložil 21,6 miliardy korun, zatímco zpět získal 21 miliard.

Letošní trend v tuto chvíli vypadá velmi slibně. Podle údajů prezentovaných ministerstvem od začátku roku vyčerpali Ukrajinci ze státní pokladny 900 milionů korun. Naproti tomu se však na daních Ukrajinců vybralo 1,9 miliardy, tedy více než dvojnásobek výdajů.

Úřad práce také pro Ukrajince zajišťuje rekvalifikační kurzy, které jim umožňují naučit se češtinu. Celkově kurz už úspěšně složilo celkem 8 500 Ukrajinců.

Česko dostane další tanky Leopard. Německo je poskytne za podporu Ukrajině:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.