Nižší tresty za korupci. Slovenský parlament schválil nový trestní zákon

Slovenským parlamentem prošla ve čtvrtek večer důležitá novela trestního zákona z pera ministra spravedlnosti Borise Suska (SMER-SD). Ta podle televize Markíza ruší elitní Úřad speciální prokuratury, který řešil závažnou trestnou činnost, včetně korupce na nejvyšších místech. Zároveň zavádí několik změn v trestních sazbách a hranicích škod při majetkové trestné činnosti a upravuje promlčecí lhůty. Zákon prošel ve zkráceném legislativním řízení. 

Podle deníku SME hlasovalo pro zákon 78 ze 150 poslanců. V cestě k jeho účinnosti ale stojí prezidentka Zuzana Čaputová, která jej může vetovat. "Přijetí novely trestního zákona je špatnou zprávou pro Slovensko a všechny jeho občany," nechala se slyšet. "Zvážím všechny další možnosti svého postupu, a to s jediným cílem, aby tento zákon vůbec nenabyl účinnosti," dodala.

Zákon vzbudil na Slovensku i v zahraničí značné kontroverze. Před jeho schválením kvůli němu probíhaly v Bratislavě i dalších městech opakovaně masové protesty. Servítky se zákonem si nebere ani opozice.

[chooze:article;value:539808]

"Vláda ničí Slovensko tím, že chce chránit mafiány, zve sem další a ještě bude snižovat tresty a usnadňovat to násilníkům," prohlásila podle deníku Pravda poslankyně strany Svoboda a Solidarita Janka Bittó Cigániková. Reagovala tak na jeden z pozměňujících návrhů, díky kterému se v rámci přijetí novely zkrátí promlčecí lhůta pro trestný čin znásilnění z 20 na deset let.

Evropská komise pak už v prosinci vyzvala Slovensko, aby upustilo od změn trestního zákoníku ve zrychleném řízení a od zrušení elitní složky prokuratury. Podle vládních stran ale reforma Slovensku prospěje. "Novela dává mnohem větší prostor nezávislým soudům k objektivnímu posouzení každého individuálního případu. Trestné činy proti životu a zdraví musí být přísněji trestány než ekonomické a jiné trestné činy," prohlásila mluvčí vládní strany Hlas-SD Karolína Ducká.

Dalším důvodem ke změnám měla být údajná podjatost speciální prokuratury. "Děláme věci, které jsme ohlašovali před parlamentními volbami. Tento úřad nelze napravit, přispíval k porušování lidských práv," prohlásil na toto téma už v prosinci předseda vlády Rober Fico (SMER-SD). Podle opozice ale jde ze strany Fica jednoduše o zastavení trestního stíhání lidí napojených na SMER.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.