Inspekce uzavřela řadu podniků. V těchto podmínkách připravují jídlo. PŘEHLED

Špínu, mrtvá tělíčka a trus škůdců i další problémy odhalili inspektoři v českých restauracích a dalších podnicích během svých kontrol. Lidé by se mnohdy nestačili ani divit, v jakých podmínkách se pro ně připravuje jídlo.

Inspekci se totiž občas naskytne opravdu nehezký pohled. Podniky, které následně kontrolou neprojdou, pak zveřejňuje SZPI na svém webu potravinynapranyri.cz.

[chooze:article;value:467978]

Ve druhé části roku 2022 inspektoři uzavřeli 14 provozoven. Pozornosti neušla například ani cukrárna v Břeclavi. Kromě trusu hlodavců to tam navíc značně zapáchalo. Poškozené byly také stěny a objekt nebyl dostatečně zabezpečený, proto se dovnitř mohli dostat i další škůdci.

Prostory, kde se nacházely potraviny, uzavřeli inspektoři také na čerpací stanici Eurobit ve Voděradech na Blanensku. Důvodem byl výskyt hlodavců a jejich trusu.

Provozovatelé musí odstranit veškeré potíže, na které SZPI upozornila. Než se tak stane, zůstává stravovací zařízení uzavřené. Poté proběhne další kontrola, zda je už všechno v pořádku.

"Vždy je uložený termín, do kdy se musí nedostatky odstranit. Subjekty jsou ekonomicky motivované. Často i před tímto termínem oznámí, že nedostatky už odstranily," přiblížil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Jak to vypadalo v uzavřených provozovnách, se podívejte v galerii:

[chooze:gallery;value:29614]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.