Polský prezident šokoval. Putinovi nahrál do karet, Ukrajina zuří

Prezident Polska Andrzej Duda rozpoutal v pátek ve své zemi bouři. Vyvolal ji svým kontroverzním výrokem ohledně Krymského poloostrova. "Nevím, jestli Ukrajina získá zpět Krym, ale věřím, že znovuzíská Doněck a Luhansk. Krym je speciální případ kvůli své historii, protože po dlouhou dobu byl součástí Ruska," řekl podle portálu Gazeta Duda.

Na prezidentova slova hned reagoval ukrajinský velvyslanec v Polsku Vasyl Zvarych. "Krym je ukrajinský a ukrajinským i zůstane, a to na základě mezinárodního práva. Dočasná okupace Krymu Ruskem je válečným zločinem, který bude potrestán," napsal Zvarych na sociální síti X.

Dudův výrok vyvolal diskuzi i v polských politických kruzích. Řada politiků považuje prezidentova slova za politický přešlap, který může Polsku na mezinárodní scéně uškodit. Polsko se totiž považuje za jednoho z největších podporovatelů Ukrajiny, společně s USA, Velkou Británií a Českou republikou.

[chooze:article;value:540190]

K výroku se vyjádřil i poslanec polského Sejmu Piotr Zgorzelski. "Byl to politický přešlap. Nikdo nezpochybňuje roli prezidenta Dudy jako lídra antiruské koalice. Říct něco jiného na základě nešťastného faux pas je nefér," řekl podle Polsatu Zgorzelski.

I tak už se ale Dudova výroku chopila ruská propaganda, která jej využila jako důkaz, že Krym náleží Rusku. Prezident už se za svá slova omluvil. "Ruský útok na Ukrajinu a okupace jejího mezinárodně uznaného území, včetně Krymu, je zločin," napsal Duda na síti X.

Historie Krymu je složitá. Při formování Sovětského svazu připadl Krym v roce 1921 pod Ruskou sovětskou republiku, v 50. letech ale byl přesunut pod Ukrajinskou SSR. Tam už také zůstal a pro zachování Krymu pod ukrajinskou správou se vyslovilo i referendum uspořádané po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Naposledy tak Krym skutečně patřil Rusům před 70 lety, současné právoplatné nároky na území však nemá.

Pozdvižení v polském prezidentském paláci. Policie tam zadržela dva poslance (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.