IKEM je špičkou v transplantacích srdce. Od první v Československu uběhlo 40 let

Čeští kardiochirurgové a kardiologové jsou členy specializovaných mezinárodních organizací a patří mezi špičku ve světovém měřítku. Už několik desetiletí věhlas české medicíny šíří i Institut klinické a experimentální medicíny.

IKEM patří mezi jedno z nejuznávanějších kardiocenter nejen v Česku. Třeba profesor Jan Pirk už tam působí 50 let. "Já jsem pyšný na každého pacienta, který vám potom pošle k Vánocům pohled, že se mu daří výborně, že předtím musel spát vsedě u otevřeného okna, aby se nedusil, a teď vám pošle pohled z Krkonoš, že jezdí na běžkách," popsal Pirk.

Za jeho působení se běžnou stala třeba transplantace takzvaného bloku srdce-plíce. V dubnu mu bude 76 let. "V loňském roce jsem ještě dělal tři transplantace srdce, protože už nesloužím vzhledem ke svému seniorskému věku, ale teď, jak skončíme povídání, tak běžím na operační sál, kde mě čeká pacient," řekl Pirk.

Jana Pirka ve funkci přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie v roce 2017 vystřídal další z předních českých kardiochirurgů Ivan Netuka. "Já jsem začínal původně na cévní chirurgii v nemocnici Na Homolce, my jsme se tam zčásti věnovali i kardiochirurgii, ale samozřejmě tím největším centrem byl pražský IKEM v čele s profesorem Pirkem, takže po splnění první atestace jsem klepal na jeho dveře a on mě vzal," vzpomínal Netuka.

[chooze:article;value:536051]

​Kardiochirurgii se Ivan Netuka věnuje 24 let. V posledních letech se významně zabývá například takzvanou Rossovou operací. "Nabízíme plně biologické řešení u zúžení aortální chlopně u mladších pacientů, je to takový komplexní výkon. Je to jeden z těch zlatých grálů, co se týká kardiochirurgie," přiblížil Netuka.

Netuka spolupracuje třeba i s přednostou Kardiochirurgické kliniky v Hradci Králové Janem Vojáčkem. "Je to krásné pomáhat lidem a vidět ten bezprostřední výsledek, kdy po operaci srdce znovu naskočí," pronesl Vojáček.

Za velký úspěch české medicíny, a hlavně svého působiště, považuje Vojáček rozvoj robotických operací. A není to jen o kardiochirurgii, své místo ve světě mají i čeští kardiologové.

"Implementoval jsem řadu přístrojů, jako je defibrilátor nebo kardiostimulátor nebo resynchronizační terapie. Tu jsme zaváděli nejen u nás, ale i v okolních zemích," vyložil přednosta Kardiocentra a kliniky kardiologie IKEM Josef Kautzner.

Významným milníkem byl prý rok 1989. "Chtěli jsme dokázat, že něco umíme. Česká republice byla jedna z prvních zemí, kde se začal léčit infarkt myokardu intervencí, to znamená angioplastikou. Dosáhli jsme toho, že všichni pacienti, kteří mají infarkt myokardou, mají angioplastiku a nepoužíváme léky, které se v řadě zemí, třeba i v Británii nebo Finsku, dál používají," popsal Kautzner. Do Česka se kardiologické operace jezdí podle Josefa Kautznera učit lidé z celého světa.

Podívejte se na reportáž o první transplantaci srdce v tehdejším Československu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.