Odborníci zveřejnili ponurý výhled. Češi se řítí do ještě větší bytové krize

Podle odborníků z Asociace nájemního bydlení (ANB) čeká české rodiny letos hned několik problémů, kterým budou muset čelit. "Rok 2024 bude obecně ve znamení stoupání výdajů spojených s bydlením. Ať už nájemní, nebo vlastnické, lidé si za bydlení připlatí," uvedl generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj.

Přibude lidí, kteří budou bydlet v nájmu. Podle odhadů ANB poroste počet nájemníků o nižší desítky tisíc. Hlavním důvodem má být to, že nájemní bydlení bude i nadále cenově výhodnější. "V roce 2030 může v ČR bydlet v nájmu až čtvrtina lidí," podotkl Rafaj.

Samotné ceny bytů mají v tomto roce po loňském poklesu opět růst. Rychlost růstu cen má být navíc citelná, protože byty budou zdražovat rychleji, než jaká je rychlost inflace. ANB očekává, že na konci roku mohou být byty i o desetinu dražší.

[chooze:article;value:536866]

To však neznamená, že nájemní bydlení bude stagnovat. I nájmy totiž budou postupně zdražovat, byť ne tak výrazně. Průměrně budou nájemníci na konci roku platit o sedm procent více než nyní.

Stoupnout mají také náklady na bydlení, což podle odborníků souvisí s vládním konsolidačním balíčkem. "Odhadujeme, že pro průměrný centrálně vytápěný byt o rozloze 60 metrů čtverečních způsobí opatření vlády růst výdajů spojených s bydlením o více než 2 000 korun ročně," předpověděl Rafaj.

Byty se navíc mají do budoucna postupně zmenšovat. Odborníci totiž pozorují dlouhodobý trend, při kterém developeři staví menší a menší byty. Důvodem je to, že byt s menší rozlohou je i cenově dostupnější, což je v době zdražujícího bydlení důležité.

Navíc začne v roce 2024 platit celá řada nových zákonů, na které si musí nájemníci i pronajímatelé dát pozor. Jde hlavně o nové povinnosti, jako například hlášení nájemníkům každý měsíc spotřebu tepla a teplé vody. Právě tyto zákony pravděpodobně budou ovlivňovat trh s bydlením.

Ceny bytů od nového roku vzrostly. Nejdražší bydlení je v Praze:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.