Japonsko hlásí přistání na Měsíci. Je pátou zemí, které se to povedlo

Japonské sondě SLIM, což je zkratka pro Smart Lander for Investigating Moon (Chytrá sonda pro průzkum Měsíce), se v pátek v podvečer podařilo úspěšně dosednout na povrch přirozené družice Země. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA.

"SLIM přistál na Měsíci. Záměrně nepíšeme měkce nebo hladce, stav systémů není totiž známý. Nevíme, v jakém stavu se lander SLIM nachází, energie v akumulátorech není doplňována, cílem je získat co nejvíce dat. Během sestupu byl odhozen modul LEV-1 a zřejmě také LEV-2. Vyhodnotit, zda se podařilo trefit do 100metrového okruhu, chvíli potrvá," informovala večer na tiskové konferenci agentura JAXA. 

[chooze:article;value:536489]

Japonsko je teprve pátou zemí, které se něco podobného povedlo. Kromě něj úspěch slavil dnes už neexistující Sovětský svaz a dále USA, Čína a Indie, které se přistání podařilo teprve v loňském roce.

K Měsíci kvůli úspoře paliva cestovala sonda několik měsíců. Vyrazila už loni na podzim. Podle webu kosmonautix.cz bylo jejím hlavním úkolem otestovat schopnost velmi přesného přistání. Zkoumat má ale také geologii Měsíce. Dvě malá vozítka LEV-1 a LEV-2 mají otestovat pohyb na lunárním povrchu.  

Popularizátor kosmonautiky Milan Halousek okomentoval, co přistání předcházelo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.