Pojišťovny podpoří zdravý životní styl. Lidem budou vyplácet příspěvky

Ministerstvo zdravotnictví plánuje až šestinásobně navýšit finance ve fondech prevence. Z těch pojišťovny přispívají třeba na nepovinná očkování nebo vyšetření u psychologa. Rezervní fondy pro případ krize chce naopak omezit.

"Ani v době covidu nebyly využity k tomu, k čemu ty rezervní fondy vlastně byly zřízeny. Proto chceme ty peníze přerozdělit, chceme výrazně navýšit fondy prevence. Rád bych se dostal alespoň na 15, možná 20 miliard," pronesl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

To se ale nelíbí Svazu zdravotních pojišťoven. "Domníváme se, že rezervní fondy budeme v nejbližší době potřebovat pro mobilizaci úhrady zdravotní péče," namítl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

[chooze:article;value:534909]

Střední doba délky dožití je v České republice asi o dva roky nižší, než je průměr v rámci Evropské unie. Ministerstvo zdravotnictví proto přemýšlí, jak motivovat lidi, aby se lépe starali o své zdraví. "Proto vznikají individuální účty pacientů. Část těch peněz, které platí pojišťovně, zůstane na účtu a bude s nimi moci, pokud splní ty podmínky, že se stará o sebe, nakládat a využít je zase ke zlepšení péče o svoje zdraví," vysvětlil Válek.

Některé pojišťovny už klienty za prevenci odměňují třeba tisícikorunou na dentální hygienu. "Pokud chce klient využít dva tisíce korun například na masáž, saunu nebo nějaké koupele, je to možné, ale opět je zde jedna podmínka, a sice že byl v posledních dvou letech alespoň na jednom ze screeningových preventivních programů," uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Novela zákona začne podle ministra zdravotnictví platit od prvního ledna příštího roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.