Policie loni řešila 159 vražd a pokusů v Česku. Přibývá zločinů z nenávisti

Trestných činů se u nás stalo přibližně o 600 méně než rok předtím. Objasněnost se zvedla o více než dvě procenta oproti roku 2022, aktuálně je na 55,4 procentech. Za zmínění určitě stojí i to, že pachatelé trestné činnosti vloni způsobili škodu za rekordních 23 miliard a 400 milionů korun.

Markantní nárůst je u zločinů páchaných z nenávisti, dokonce překonal i nárůst zločinů v kyberprostoru. Týká se to právě činů, které jsou motivovány nenávistí šířenou přes sociální sítě, některé skutky pak už nebyly jen planým tlacháním na internetu, ale pachatelé je převedli ve skutečnost.

[chooze:article;value:535818]

Co se týká vražd, těch bylo meziročně víc o devět. Celkem kriminalisté řešili loni 159 takových zločinů. Dokonaných bylo 68 a zemřelo při nich 81 lidí. Tuto statistiku výrazně navýšila tragédie z konce roku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Přesto bylo v loňském roce zavražděno o sedm lidí méně než rok předtím.

A policisté jsou poměrně překvapení tím, že se podařilo zastavit extrémní nárůst zločinů páchaných přes internet. Zatímco v roce 2022 počet stoupl o 100 procent, loni "už jen" o šest procent. Přesto se každý 10. zločin stane v kyberprostoru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.