Pozor na přílišný úklid, varuje lékařka. Muž skončil na JIP s poškozenými plícemi

Lékařka urgentní medicíny Jana Šeblová upozornila na vážný problém. Varovala před používáním čisticího prostředku Savo, a to i v kombinaci s octem či dalšími podobnými výrobky. Nadměrné používání tohoto přípravku totiž může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Výrobce přitom důrazně upozorňuje na to, jak s prostředkem správně zacházet.

Lékařka odkázala na případ jednoho ze svých pacientů, který byl před nedávnem převezen do nemocnice. Pacient nemohl dýchat. "Stav jsme asi během 20 minut stabilizovali, ale vzhledem k nálezu postižených plic na rentgenu byl umístěn na monitorované lůžko jednotky intenzivní péče," popisuje po oslovení redakcí TN.cz.

Příznaky mohou být podobné nachlazení

Zveřejněním případu chtěla lékařka upozornit na to, že i běžná práce s sebou přináší rizika. Pacient se totiž přípravku pravděpodobně nadýchal během dlouhého úklidu v malé místnosti. Na vině totiž v takových případech bývá často právě kombinace malých prostor bez možnosti větrání.

Vdechování výparů pak může způsobit hned několik problémů. "Plyny mohou dráždit sliznici dýchacích cest a způsobit pocit škrábání v krku jako při nachlazení," vysvětluje lékařka. V horších případech pak mohou vyvolat stav stejný jako při astmatickém záchvatu, a když se dostanou do plic, mohou poškodit jejich výstelku a způsobit dušnost.

[chooze:article;value:476725]

Situaci lze snadno předejít

Právě malé a uzavřené prostory mohou být kamenem úrazu. Lékařka proto při práci s chemickými čističi doporučuje zejména jednu věc – větrat. Vhodné je i nekombinovat různé chemické látky a zkrátka si dávat pozor. "Jako ve všem – zlatá střední cesta," dodává. 

Savo by se mělo používat s ochrannými brýlemi či obličejovým štítem, upozorňuje výrobce. Podle doktorky by mohla pomoci i rouška. "Přinejmenším nejdou výpary rovnou na sliznici dýchacích cest," říká. V případě nadýchání je pak doporučený postup uveden obvykle přímo na obalu čisticího prostředku. Výrobce doporučuje zajistit přívod čerstvého vzduchu a omezit fyzickou námahu.

Lékařka doporučuje vyvarovat se ještě jedné situaci. "Nejčastěji jsem totiž zasahovala u omylem požité chemikálie přelité obvykle do PET láhve," říká. Vypití látky na bázi kyseliny nebo louhu pak může vést k poleptání jícnu a dlouhodobým následkům.

[chooze:article;value:477577]

​Nejde o ojedinělý případ

Příběh pacienta, o kterém lékařka vypráví, naštěstí dopadl dobře. Jeho stav se dále nezhoršoval a v nemocnici si poležel jen pár dní. Takové štěstí ale nemusí mít každý. "Zažila jsem za 30 let svého působení několik případů, kdy při uklízení vznikly nějaké příznaky," vypráví.

"Od pocitu škrábání v krku nebo mírné nevolnosti až po jeden rozvinutý plicní edém," popisuje lékařka. Pacientka s plicním edémem musela být týden na JIP a několik dní ještě dále na běžném pokoji.

Lékařka proto upozorňuje, aby si lidé při úklidu dávali pozor. A to nejen v předvánoční době, kdy se již brzy bude většina domácností lesknout. "Přece nechcete místo adventního rozjímání skončit na JIP," uzavírá.

V Česku chybí zdravotní personál. S velkými problémy se potýká nemocnice v Chrudimi. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.