Letošní Vánoce byly štědré, tržby rostly. Každý Čech utratil průměrně 15 tisíc

Tlačenice mezi regály, stoly prohýbající se pod jídlem a utracené tisíce za vánoční dárky. Podle obchodníků jsme za ně v průměru utratili víc než loni.

"Investice do těchto Vánoc byla řádově do 20 tisíc korun, byla to vyšší investice než loni," řekli k předvánočním nákupům lidé, které oslovila televize Nova. "Plus minus deset tisíc," sdělil další respondent. 

​Podle předběžných dat obchodníků jsme za letošní Vánoce utratili zhruba o deset procent víc než loni. Během posledního víkendu před Štědrým dnem měly obchody dokonce trojnásobné tržby oproti běžným dnům. "Viděli jsme nárůst počtu zákazníků. Mnohem víc sahali po levnějších, privátních značkách," sdělil mluvčí obchodní společnosti Sportisimo Jakub Švestka. 

[chooze:article;value:533821]

"Hity těchto Vánoc byly bezpochyby stavebnice a herní konzole. Velmi oblíbené byly ale i knihy, bezdrátová sluchátka nebo chytré hodinky. Lidé kupovali a pořizovali i notebooky," informovala mluvčí firmy Alza Eliška Čeřovská.

Podle psychologů lidé během Vánoc utráceli jednoduše proto, že si chtěli udělat radost a snažili se zapomenout na své problémy. Do větších investic se ale podle ekonomů prý nepouštěli.

[chooze:article;value:534433]

​"Nešetří se na běžných výdajích, jakými jsou svařák, bramborák. Určitě se ale šetří na těch velkých výdajích, takže lidé budou uvažovat, jestli si koupit nové auto," upozornil ekonom Mendelovy univerzity v Brně Lubor Lacina.

Šetřit se bude i na silvestrovských oslavách. Pro porovnání loni každý z nás průměrně utratil 1 700 korun. Za letošní silvestr podle nejnovějšího průzkumu dáme nejčastěji 500 až 1 000 korun. Lidé se prý uskromní hlavně s pyrotechnikou a alkoholem. "Musím nakoupit teď, ke konci týdne bude frmol," plánovali už ve středu nákupy někteří zákazníci. "Hlavně pití, pivo, brambory, ananas a podobné drobnosti," doplnili další.

Letošní svátky Čechy podle odhadů celkově vyjdou na vyšší desítky miliard korun.  

Ekonom David Marek: Doufejme, že inflace bude příštím roce výrazně nižší než v předchozích měsících:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.