Po týdnech napjatého očekávání vybuchla na Islandu sopka

Vulkán na poloostrově Reykjanes vybuchl ve 22.17 místního času (o hodinu více našeho) a začal chrlit lávu, uvedl Islandský meteorologický úřad.

Předcházela tomu hodinu trvající série malých zemětřesení. Puklina v zemi je dlouhá čtyři kilometry a láva vytéká v množství až 200 krychlových metrů za vteřinu, což je mnohem více, než bývá na sopečném ostrově obvyklé.

Žhavá řeka se roztéká do všech stran a blíží se k blízkému městu Grindavik, které však už bylo v listopadu evakuováno, stejně tak úřady uzavřely proslulé geotermální lázně Modrá laguna. Okraj trhliny v zemském povrchu je vzdálený tři kilometry od Grindaviku a všichni doufají, že město ochrání vybudované zábrany.

[chooze:article;value:530854]

​Domov muselo podle deníku The Guardian opustit na čtyři tisíce lidí poté, co na oblast udeřily takzvané seismické roje, nejsilnější způsobil tisíc malých zemětřesení za 24 hodin. Svět pak oblétly záběry rozpukaných silnic a ulic.

Paradoxem je, že v posledních dnech se situace poněkud uklidnila a obyvatelé rybářského městečka doufali, že jim odborníci povolí návrat domů na Vánoce.

Rudě ozářená noční obloha byla vidět až ze 40 kilometrů vzdáleného hlavního města Reykjavíku. Nedaleké mezinárodní letiště zůstalo v provozu, i když mnohé lety nabraly zpoždění.

Podle Islandského meteorologického úřadu erupce po čtyřech hodinách přestala zesilovat a dosáhla “rovnovážného stavu“. Zatím se nedá odhadnout, jak dlouho potrvá. Veřejnost chtivou nevšední podívané policie důrazně varovala, aby se k oblasti nepřibližovala.

Podívejte se na záběry z místa erupce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.