Prezident Pavel podepsal důležité zákony. Týkají se hlavně rodin s dětmi

Od ledna se zvedne rodičovský příspěvek o 50 tisíc na 350 tisíc korun. Zvýšení se však bude týkat pouze rodičů dětí, které se narodily od začátku roku 2024. V případě narození dvojčat a vícerčat budou rodiče pobírat celkem 525 tisíc korun.

Doba výplaty dávky se navíc zkrátí ze čtyř na tři roky. Změnu přinese vládní novela, kterou podepsal v pátek prezident Petr Pavel. Informoval o tom Hrad.

[chooze:article;value:523277]

"Jsem opravdu rád, že se nám podařilo prosadit navýšení rodičovského příspěvku, který výrazně pomůže rodinám s malými dětmi. Jedná se o období plné radostí, ale i výzev, ve kterých je důležité rodiny aktivně podpořit a pomoci jim s náklady na péči o dítě," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přijímačky

Pavel stvrdil také svým podpisem změnu v novele školského zákona. Díky ní si budou moci uchazeči o studium na střední škole od příštího roku podávat tři přihlášky místo dvou.

Studenti je navíc budou moci předkládat elektronicky a vyznačit, kterým školám dávají přednost. Informační systém pro podávání přihlášek má pak zajistit Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Spustit jej má ve spolupráci s ministerstvem školství nejpozději k 15. lednu 2024.

"Letos jsme ještě prošli poměrně bolestivým obdobím přijímacího řízení, které probíhalo ještě v papírové podobě, a ukázalo se, že nesmírně stresuje jak rodiče, tak jejich děti. Celá tato podoba přijímacího řízení patří do minulého století," sdělil už v červnu ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

[chooze:article;value:532888]

Mimo jiné podepsal Pavel ještě dalších 12 novel. Zvýší se například také matriční poplatky a usnadní proces zapisování jmen nebo oddávání. Rovněž se zruší Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, jehož agenda přejde na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přijímačky na střední čekají změny. Více se dozvíte v následující reportáži (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.