Zákaz předjíždění jim je jedno. Řidička na D1 natočila hned tři kamiony vedle sebe

Řidiče kamionu, který předjíždí jiný nákladní vůz v místě, kde je to zakázané, zachytila na videu čtenářka TN.cz. Jedná se o úsek u Domašova na 177. kilometru ve směru jízdy na Prahu.

Kamion využívá k jízdě levý jízdní pruh na vozovce, kde jsou tři pruhy. "V tomto případě je to zakázané, levý pruh by mohl použít například k objíždění," vysvětlil dopravní expert Roman Budský.

Uvedl, že dle zkušeností řada řidičů zákaz předjíždění porušuje vědomě a někdy se prostě "rozhodnou to risknout". Podle něj by bylo lepší místo plošného zákazu přistoupit k regulaci za pomocí telematiky.

"Tak, aby dopravní omezení odpovídalo počasí, silnému provozu. Pokud je v některých místech dopravní značka trvalá, tak to v některých situacích, například při slabém provozu, svádí k tomu předjíždění," vysvětlil Budský.

[chooze:article;value:529968]

​Podle něj se řidič lépe ztotožní se zákazem, který je v dané situaci nutný. "Pokud to odpovídá té dopravní situaci a počasí, tak si řidič řekne, že nebude předjíždět, že by překážel a tak dále. To ale není omluva těch lidí samozřejmě," uvedl Budský.

Úprava trestů

Dopravní expert dal za příklad Německo, kde jsou proměnné značky v provozu a řídí je dispečink. "Řidiči jsou s tím daleko více vnitřně ztotožněni, tak je dodržují," řekl Budský s tím, že telematika je moderní formou řízení dopravy a nejde o to ji používat k "nicneříkajícím nápisům", ale je možné ji využít k tomu, aby se řidiči opravdu dozvěděli, co je čeká vepředu, kde mají omezit rychlost nebo přizpůsobit jízdu počasí.

[chooze:article;value:529046]

​Od 1. ledna začne platit novela zákona o silničním provozu. Momentálně se předjíždění kamionů řeší ve správním řízení, řidič může dostat pokutu od pěti do deseti tisíc korun, sedm bodů a na 6 až 12 měsíců zákaz řízení. Od Nového roku budou moci policisté tyto přestupky řešit pomocí blokové pokuty. Zjednoduší to tak potrestání zahraničních řidičů, kterým doposud nebylo možné dát blokovou pokutu.

Nově bude řidičům za zakázané předjíždění hrozit pokuta 4,5 až 5,5 tisíc korun na místě, ve správním řízení to bude 7 až 25 tisíc korun a šest bodů. "Není stanovený zákaz řízení, nicméně pokud to udělá opakovaně, tak se vybodoval a pozbývá právo řídit na území ČR," dodal Budský. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.