Česko v pondělí sevře brutální mráz. Meteoroložka řekla, co je potřeba udělat

Zatímco předchozí dny byly ve znamení nové sněhové pokrývky, na začátku následujícího týdne bude sněžit ojediněle a jen slabě. V pondělí očekávají meteorologové zpočátku oblačno až polojasno, mraků však bude postupně přibývat. Teploty se ale pořádně propadnou. "K ránu budou místy klesat pod - 10 °C a ojediněle se sníží až na - 17 °C," nastínila meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle předpovědi to navíc vůbec nevypadá, že by se situace v dalších dnech výrazně zlepšovala a rtutě teploměrů šplhaly nahoru. "Hrozí tak stres z mrazů. Ten dokáže oslabit obranyschopnost organismu," doplnila Honsová. Lidé by se proto měli pořádně připravit.

[chooze:article;value:531057]

Hrozí potíže

Problémy mohou zaznamenat psychicky slabší jedinci. "Hrozí jim nespavost, nervozita, bolesti hlavy," podotkla Honsová. Organismus pak kruté mrazy mohou zatížit také pacientům s onemocněním srdce, s vysokým krevním tlakem, kteří mají potíže s regulací krevního oběhu, nebo starším lidem se zhoršenou termoregulací při přechodu z tepla do zimy.

"U některých jedinců hrozí kolikové záchvaty, epileptické záchvaty, revmatické bolesti a podráždění žlučových kamenů," upozornila Honsová.

Mráz není radno podceňovat

Než vyrazíme ven, měli bychom se pořádně obléci. Snadno nám totiž mohou omrznout jednotlivé části těla. "Zahřeje vás biobavlna, ve které se nebudete potit. Samozřejmostí je teplá obuv, rukavice, šála a čepice," poznamenala Honsová. Vhodné je oblečení také vrstvit.

Důležité je dodržovat pitný režim. Tělo například zahřejí bylinkové čaje, kterými navíc ještě podpoříte organismus. Také v zimě pak záleží na tom, co jíme. "Z potravin dejte přednost uhlovodanům ve formě škrobu, jako jsou těstoviny, brambory nebo chleby," poradila Honsová. Zvýšit bychom měli i dávky vitamínu C a enzymů.

[chooze:article;value:531282]

Na alkohol ale raději zapomeňte. "Zvyšuje totiž ztráty tělesného tepla," přiblížila Honsová. Dobré je navíc dýchat venku nosem, protože cesta vzduchu do plic bude delší a spíše se ohřeje.

Přimrzají vám v zimě dveře u auta? Jednoduchý trik tomu pomůže předejít: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.