Unikátní nález: Desítky let ztracené starožitnosti objevili na půdě

V tomto roce totiž tehdejší generální tajemník Sovětského svazu Nikita Chruščov navštívil Prahu. Komunističtí bafuňáři vymysleli, že na oslavu jeho příjezdu zavlají v Praze tisíce rudých praporů, a to také na Kampě u Karlova mostu. Jednou z budov, která byla ověšena komunistickými symboly, byl také dům U obrázku Panny Marie. Jenže na jeho balkoně byly tři starožitné lampičky, které praporům překážely. Komunisté tedy rozhodli, že dvě z nich odstraní.

Když se v příběhu posuneme o 56 let dál, tak se dozvídáme o obyvateli zmiňovaného domu, Mírovi M., který náhodou sháněl stínítka na lampičky na bleším trhu v Jičíně. Jeden z prodávajících je sice neměl u sebe, ale věděl, že doma v Bradlecké Lhotě se určitě nějaká najdou. Dal tedy zájemci kontakt a řekl mu, ať se někdy zastaví. Míra si ale řekl, že tak daleko kvůli stínítkům znovu nepojede.

Osud tomu ale chtěl jinak, a když jednou seděl v autě a měl někam namířeno, spatřil značku s názvem obce Bradlecká Lhota. Rozhodl se, že se s kramářem z blešího trhu sejde. Když procházeli jeho zahradou, narazili na lampičku, která nápadně připomínala tu, která kdysi z balkonku zmizela. Muž mu začal vyprávět o tom, jak ho jako mladého hocha poslali lampičky z pražského balkonu odříznout.

[chooze:article;value:525687]

​Už asi správně tušíte, že právě tento pán byl kdysi správcem domu U obrázku Panny Marie. No, jedna lampička by byla, ale co druhá? Ta se našla na půdě. Lampičky se tedy po několika desítkách let vrátily z Jičína na své místo na pražskou Kampu. Dnes už tedy svítí na balkonku všechny tři lampičky a dokládají, že po temném období se vždy rozsvítí na lepší časy.

Tento a další příběhy zveřejnil spisovatel a novinář David Černý ve svých knihách o tajemstvích Prahy. A svěřil se s ním také v pořadu Čtenáři na TN Live. Čtenáři nabízejí každé dva týdny tipy na nejnovější knižní hity. V minulých dílech pořadu hovořila například první dáma české detektivky Michaela Klevisová nebo autoři bestsellerů Alena Mornštajnová či Michal Viewegh. Se svým vztahem ke knihám se svěřili také Český slavík Marek Ztracený, hvězda seriálu Zlatá labuť Marta Dancingerová nebo moderátoři TV Nova Kristina Kloubková a Rey Koranteng. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.