WHO označila nemocnici Šifa za zónu smrti. Hamás jedná o propuštění desítek rukojmích výměnou za příměří

V sobotu navštívil nemocnici Šífa v severní Gaze humanitární tým pod vedením Světové zdravotnické organizace, aby zhodnotil situaci, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení WHO. V týmu byli odborníci na veřejné zdraví, logistici a bezpečnostní pracovníci z různých oddělení OSN.

Vzhledem k bezpečnostním rizikům mohl tým uvnitř nemocnice strávit pouze hodinu. Pozorovatelé ji označili za "zónu smrti", uvedla WHO. Podle humanitárních pracovníků zde byly patrné známky ostřelování a střelby. WHO v prohlášení dále uvedla, že tým viděl u vchodu do nemocnice masový hrob a bylo mu řečeno, že je v něm pohřbeno více než 80 lidí. V nemocnici Šífa zůstalo 25 zdravotníků a 291 pacientů, včetně 32 dětí v kritickém stavu, uvedla WHO.

[chooze:article;value:529831]

"WHO a její partneři urychleně připravují plány na okamžitou evakuaci zbývajících pacientů, personálu a jejich rodin," uvádí se v prohlášení s tím, že během následujících 24 až 72 hodin, budou po zajištění bezpečného průjezdu oběma stranami konfliktu zorganizovány další mise, které budou urgentně přepravovat pacienty do dalších nemocnic na jihu Gazy. Izraelská armáda návštěvu nemocnice týmem WHO zatím nekomentovala.

https://twitter.com/WHOoPt/status/1726014852076904450

Premiér Benjamin Netanjahu mezitím poprvé připustil, že by Izrael mohl ztratit mezinárodní podporu pro svou válku s Gazou, když v sobotu večer prohlásil, že je nezbytné zásobovat enklávu humanitární pomocí, informuje The Jerusalem Post. "Humanitární pomoc je nezbytná i pro zachování záruky mezinárodní podpory," řekl Netanjahu.

"Bez humanitární pomoci nás budou i naši nejlepší přátelé dlouho obtížně podporovat a bude pro nás velmi obtížné pokračovat ve válce až do konce," dodal. Obhajoval tím rozhodnutí válečného kabinetu vyhovět žádosti USA, aby se do Gazy přes egyptský přechod v Rafáhu dostalo omezené množství pohonných hmot pro potřeby OSN. Izrael se totiž obává, že Hamás zneužije palivo pro své vojenské účely, včetně odpalování raket proti Izraeli.

Izrael, Hamás a USA dosáhly předběžné dohody, která by měla zajistit propuštění nejméně 50 rukojmích a pětidenní přestávku v probíhajících bojích. Rukojmí by měli být propouštěni v malých skupinách každých 24 hodin. Dohoda byla uzavřena mezi Izraelem, USA a Hamásem během kola rozhovorů v Dauhá a vedli ji katarští zprostředkovatelé, uvedl deník The Washington Post. Dočasné zastavení probíhající operace v Gaze má také umožnit přísun značného množství humanitární pomoci.

https://twitter.com/washingtonpost/status/1726057982025212038

Izraelská stanice N12 zveřejnila nová svědectví vojáků z pozorovacích stanovišť rozmístěných poblíž hranic s Gazou. Ti ve svých výpovědích uvedli, že již několik měsíců před útokem Hamásu své velitele upozorňovali na neobvyklé aktivity odehrávající se v pohraničí. Od velení však obdrželi příkaz, aby své velitele přestali obtěžovat, a dokonce jim bylo vyhrožováno vojenským soudem.

Podle zprávy pozorovatelé varovali, že viděli neobvyklý výcvik a další akce, které se odehrávaly v blízkosti hranice, přičemž v měsících před útokem se u plotu shromažďovalo stále více lidí. Vojáci nabyli dojmu, že nejsou vyslyšeni, a jeden z nich se rozhodl jít přímo za vyšším velitelem v oblasti, který mu údajně odpověděl: "O tomhle nesmyslu už nechci slyšet. Jestli nás ještě jednou budete všichni obtěžovat s takovými věcmi, budete postaveni před válečný soud."

N12 v sobotu navíc informovala, že vojákům z pozorovacích stanivišť podél hranice s Gazou, kteří se účastnili bojů během útoku 7. října, se od armády nedostává psychologické pomoci a nedávno jim bylo řečeno, že se budou muset do dvou týdnů vrátit do služby, nebo budou převeleni jinam. Izraelská armáda (IDF) tato tvrzení popírá a uvádí, že "jejich návrat do služby bude prováděn postupně, citlivě a podle stavu každého z nich a že armáda vůči nim nebude přijímat žádná kázeňská opatření."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.