Vánoční trhy začaly rekordně brzy. Za svařák či trdelník si letos připlatíte

Pokud to půjde tímto tempem, za třicet let vyrostou vánoční trhy už v červenci. Je polovina listopadu, ještě ani nezačala zima, ale lidé už na náměstích vesele slaví Kristovy narozeniny. "Je to trochu brzy, to je pravda," uznala jedna z návštěvnic vánočního trhu v Brně. 

Do Štědrého dne zbývá ještě pět týdnů a na náměstích jsou už svítící stromy i betlémy s Ježíškem. Vánoce jsou tak oblíbeným svátkem, že lidem nevadí prožívat jejich atmosféru déle než měsíc předem.

Protahování svátku mají na svědomí především obchodníci. Vánoce jsou pro ně obdobím hojnosti a tomu odpovídají i ceny za pronájem stánků. Například miniaturní budka v Brně vyjde i na statisíce. "Stálo mě to 265 tisíc," svěřil se prodejce medoviny Ladislav Urban. 

[chooze:article;value:529772]

​Není pak divu, že prodejci chtějí využít každý den. Inflace se podepsala na cenách svařáku, medoviny nebo trdelníků. "Svařák je tak o deset korun dražší, to snad není tak hrozný," říká prodejce. "Jednou za rok, proč ne," vyjádřila se k cenám návštěvnice trhu. 

Na největším náměstí v Brně stánky teprve rostou, ale už teď je jasné, že cena za pronájem bude letos rekordní. Ten hlavní se vydražil za téměř tři miliony korun. To je dvojnásobek oproti cenám před třemi lety. Největší zájem je o prodej alkoholických nápojů, naopak stánky určené potravinám se letos pronajímají levněji.

Také v Českých Budějovicích už na náměstích cinkají rolničky. "Zdražily nájmy, energie i suroviny. Museli jsme přistoupit k tomu, že zvyšujeme ceny," vyjádřili se prodejci. 

Většina vánočních trhů otevře příští týden v pátek, tedy přesně měsíc před Štědrým dnem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.