Situace v nemocnici Šífa je kritická. Hamás chtěl dojít k Západnímu břehu Jordánu

Izraelské pozemní tažení proti teroristům z hnutí Hamás postoupilo hluboko do Pásma Gazy. Tamní obyvatelé hlásí těžké nálety a ostřelování, včetně okolí nemocnice Šífa. Izrael, aniž by poskytl důkazy, obvinil Hamás, že pod areálem nemocnice ukrývá velitelského stanoviště, což Hamás a zaměstnanci nemocnice popírají. Zdravotníci a lidé uvěznění v největší nemocnici v Gaze navíc odmítají tvrzení Izraele, že v neděli pomáhal evakuovat děti a další osoby a uvedli, že boje pokračují v těsné blízkosti nemocnice, informuje deník Haaretz.com.

Podle ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem došly v sobotu nemocnici poslední zásoby pohonných hmot pro generátor, což vedlo k úmrtí tří předčasně narozených dětí a čtyř dalších pacientů. Ministerstvo uvedlo, že smrt hrozí dalším 36 dětem.

[chooze:article;value:529036]

Izraelská armáda naopak uvedla, že přes noc umístila poblíž Šífy 300 litrů paliva pro nouzový generátor pohánějící inkubátory pro předčasně narozené děti a koordinovala dodávku s představiteli nemocnice. Představitelé armády však uvedli, že Hamás zabránil nemocnici palivo převzít. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Kidra tuto výpověď zpochybnil a pro Al-Džazíru uvedl, že palivo by nestačilo ani na hodinový provoz generátoru. "Je to výsměch pacientům a dětem," řekl al-Kidra.

https://twitter.com/IDF/status/1723811069234184587

Civilními oběťmi v boji o nemocnici Shifa jsou podle Bidenova poradce Jaka Sullivana znepokojeny i USA. "Spojené státy nechtějí, aby se v nemocnicích střílelo a do křížové palby se dostávali nevinní lidé, pacienti, kterým je poskytována lékařská péče. A v této věci jsme vedli aktivní konzultace s Izraelskými obrannými silami," řekl Sullivan v pořadu CBS News "Face the Nation".

Zároveň však dodal, že izraelská armáda uvedla, že pracuje na zajištění bezpečnosti pacientů, "zatímco se zároveň snaží přijít na způsob, jak se pokusit vypořádat se skutečností, že Hamás operuje způsobem, který je za hranicemi jakéhokoli civilizovaného pojetí toho, jak byste uvažovali o využití nemocnice, tedy o používání lidských štítů.

Podle původního plánu měl Hamás během svého útoku na Izrael zasáhnout mnoho dalších velkých izraelských měst a základen IDF a měl se dostat až na Západní břeh Jordánu, kde má spojence v podobě místních teroristických buněk, uvedl The Jerusalem Post s odkazem na informace zveřejněné deníkem The Washington Post.

Informace o zamýšleném rozsahu útoku byly získány z četných map a poznámek, zásob a dalších písemných pokynů nalezených u mrtvých teroristů Hamásu zabitých na území Izraele a také z výslechů zajatců Hamásu. Nejdále se teroristům Hamásu podařilo proniknout do města Ofakim v západním Negevu, přibližně na půli cesty mezi Gazou a Západním břehem Jordánu.

"Pokud by k tomu došlo, bylo by to obrovské propagandistické vítězství - symbolický úder nejen proti Izraeli, ale také proti palestinské samosprávě," řekl deníku Washington Post pod podmínkou anonymity bývalý americký bezpečnostní činitel.

V ulicích Tel Avivu vytvořily v neděli večer ženské skupiny z celé země lidský řetěz, který předcházel shromáždění vyzývajícímu k návratu 240 izraelských rukojmích zadržovaných Hamásem v Gaze.

Organizátoři oznámili, že v rámci této akce se izraelské "ženy, matky, dcery a sestry" "připojí k rodinám rukojmích a společně s nimi budou volat po jejich okamžitém návratu z rukou teroristické organizace Hamás".

Státy tlačí na Izrael, aby pozastavil boje. Gazu dál opouštějí tisíce lidí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.