Kauza Feri: Obžaloba pro něj chce tři roky vězení. Je sám obětí, tvrdí obhhájkyně

[chooze:gallery;value:33687]

​Pražský obvodní soud si vyhradil celé úterý na předčítání závěrečných řečí v kauze Dominika Feriho. Ten je obviněný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Státní zástupkyně mu při čtení závěrečné řeči navrhla tři roky vězení.

Feri dorazil k soudu krátce před devátou ráno i se svou přítelkyní. Na chodbe k soudní síni padl dotaz, zda by Feri chtěl, aby bylo líčení neveřejné. "Já jsem nikdy neměl nic co skrývat a vždycky jsem stál o to, aby to veřejné bylo. Takže na tom nemám nic co k měnění," reagoval Feri.

Feri chtěl u soudu vyslechnout ještě tři další svědkyně v jeho prospěch, soudkyně to ale zamítla s tím, že by se jejich vyjádřením líčení jen prodloužilo a nepřineslo by žádné další zásadní informace. Pak se přistoupilo k závěrečným řečem.

[chooze:article;value:527136]

Obžaloba shrnula první případ z roku 2016, kdy měl Feri sexuálně napadnout 17letou dívku. Ta vypověděla, že po vypití limonády u Feriho doma se cítila malátná a ztuhlá a má jen útržkovité vzpomínky včetně vzpomínek na sexuální napadení. Soudní znalci u ní polde obžaloby odhalili psychické trauma.

V druhém případě se mělo jednat o dívku, která poté, co její kamarádky odešly, zůstala s Ferim sama na pokoji. Feri na ni měl dorážet a když se snažila odejít, tak ji měl povalit na postel a znásilnit. Feri vše odmítá s tím, že se jednalo o konsenzuální sex.

Třetí dívka byla u Feriho na stáži, sexuální útok se měl odehrát v roce 2018 v jeho kanceláři v Poslanecké sněmovně. Feri uvedl, že napadená mu pak napsala, že si stáž užila, měla ji doporučit i nejméně jedné další studentce. Dívka popsala, že pozvání na oběd od Feriho druhý den přijala proto, aby se jí dostalo nějakého vysvětlení. Stáž prý nedokončila, uzavřela ji s tím, že je nemocná. Její matka dosvědčila, že jí dcera v noci opakovaně volala a do telefonu plakala.

Podle Feriho obhájkyně ale každá z poškozených mohla mít několik důvodu a motivací pro podání falešného obvinění. Zmínila třeba zištnost, poškozené požadují i finanční vyrovnání. “Jediným skutečným poškozeným je sám obžalovaný," prohlásila u soudu. 

Kauzu také označila za mediální štvanici, kvůli které získal Feri nálepku sexuálního násilníka. "Z žádného znaleckého posudku nejde říct, ze se skutky staly," řekla také obhájkyně u soudu. Odmítla, že by ze znaleckých posudků vyplývalo, že údajné oběti trpí traumatem.

[chooze:article;value:491451]

​Obvodní soud se kauzou začal zabývat letos v únoru. Jedna z dívek, kterou měl Feri sexuálně napadnout, byla nezletilá, část soudního přelíčení je proto neveřejná. Sexuální útoky se měly stát v jeho kanceláři v Poslanecké sněmovně. Jedna z dívek popsala pro TV Nova, že ji měl Feri osahávat a líbat i přes její nesouhlas. 

"Choval se ke mně nevhodně. Byla jsem tam na profesionální stáži kvůli škole. Pak ale z toho vzniklo to, že jsem tam byla spíš kvůli tomu, že jsem dělala modeling. A když zjistil, že toho nevyužije, řekl mi, že už nemusím chodit. Psal mi, jestli budeme později, až dopijeme, v kanceláři dělat i něco jiného," popsala další svědkyně.

Feri složil poslanecký mandát i členství v TOP 09. Jak zaznělo z výpovědí znalkyň u soudu, exposlanec se dříve pokusil o sebevraždu.

Soud má na tento týden naplánované i závěrečné líčení na čtvrtek, kdy by měl být vynesený rozsudek. Na místě jsou nyní reportéři TN Live, kteří přinesou aktuální informace. Soudkyně odmítla přímý přenos z líčení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.