Ke zdraví není třeba chodit 10 tisíc kroků denně. Vědci objevili lepší způsob

Každý den se miliony lidí na celém světě i s pomocí krokoměrů ve svých telefonech snaží pro posílení svého zdraví ujít 10 tisíc kroků. Tato meta, která by měla podle populárního přesvědčení udržovat lidi kondici, ale podle nejnovějšího výzkumu vědců nemusí být zdaleka tak účinná. 

Vůbec nejefektivnějším způsobem, jak podpořit svou fyzickou kondici a předcházet riziku infarktu a mrtvice, je podle britských expertů chození po schodech. Denně by měl člověk pro zvýšení fyzičky a odolnosti vystoupat nejméně pět pater, vyplývá ze studie vědeckého časopisu Atherosclerosis, která trvala pět let a účastnilo se jí přes 400 tisíc Britů. 

[chooze:article;value:493069]

"Krátké dávky rychlých výstupů do schodů ušetří čas a jsou efektivním způsobem pro zlepšení kardiorespirační kondice. A doporučil bych je zvlášť pro lidi, kteří často nemůžou dosáhnout požadované fyzické aktivity," shrnul výsledky autor vědecké studie Lu Čchi pro deník Daily Mail. V průběhu let pak vědci pozorovali ještě o úroveň lepší fyzičku u lidí, kteří denně vystoupali deset pater a více. 

Vystoupání několika patrech po schodech totiž podle studie představuje prudkou, intenzivní dávku efektivního cvičení, kterou experti přirovnali ke chvíli skákání nebo aerobiku. Pro zvýšení fyzičky a snížení rizik civilizačních nemocí a infarktu, logicky vědci z britského doporučují i běh, plavání a jízdu na kole. Za týden by takové aktivity pro optimální zdraví mělo být zhruba 75 minut. 

[chooze:article;value:524028]

Výzkum rovněž souvisel s tím, jak předcházet ateroskleróze, tedy takzvanému kornatění tepen, které může vyústit až v infarkt nebo mozkovou příhodu. Lidé, kteří denně vystoupali alespoň pět pater schodů, měli o tři procenta menší pravděpodobnost, že je podobná věc potká. U dobrovolníků, kteří denně vyšlápli alespoň šest pater, se pravděpodobnost, že je potká infarkt, snížila o 16 procent. 

Výzkumníci proto doporučili, aby si rutinní každodenní cvičení lidé pro posílení srdce osvojili, a to klidně i ve formě chození do schodů místo toho, aby jezdili výtahem.  

Češi opět začali cvičit. Zájem je hlavně o organizované sporty (8/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.