V Česku bude nový vzor bankovky! Bude se tisknout jinak

Česká národní banka ve středu uvádí do oběhu nový vzor pětitisícové bankovky. "Doplní v oběhu dva stávající vzory z let 1999 a 2009. Ty zůstávají i nadále v platnosti," zdůrazňují bankéři. Důvodem pro zavedení nové bankovky je pak podle ČNB změna technologie tisku ve Státní tiskárně cenin.

"Nová pětitisícikoruna je v pořadí 30. emisí korunové bankovky od vzniku samostatné České republiky," dodává ČNB. Rozdíly oproti předchozím vzorům jsou prý ale minimální.

"Změny vyplývající z jiné technologie tisku nejsou pro veřejnost pouhým okem rozpoznatelné. Odlišení bankovek je však potřebné ke sledování jejich oběhu ze strany centrální banky. Nová bankovka má stejné parametry a ochranné prvky jako poslední vydaná pětitisícikoruna vzor 2009. Od vzorů 1999 a 2009 ji lidé rozpoznají podle rozdílného roku vydání a podpisu guvernéra," vysvětlila mluvčí ČNB Petra Krmelová.

[chooze:article;value:524055]

Nová bankovka bude prý postupně nahrazovat současné pětitisícovky, ale pouze pokud to bude nutné kvůli jejich opotřebení. I to však může trvat.

"Pětitisícikoruny mají ze všech českých bankovek nejdelší životnost. Příčinou je vysoká nominální hodnota a z ní vyplývající skutečnost, že tyto bankovky lidé běžně nenosí ve svých peněženkách a nepoužívají je při každodenním placení. Proto se méně opotřebovávají. Pětitisícikorun je mezi lidmi nejméně, téměř 29 milionů, což je přibližně 5,5 % z celkového počtu 525 milionů bankovek v oběhu," dodala Krmelová.

 V Česku přibývá padělaných bankovek i mincí. ČNB jich letos zadržela 3 608:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.