MAPA: Do Česka se žene silný vítr. Meteoroložka radí, jak předejít škodám

Východní část České republiky čeká větrný páteční den. "Výstraha se týká silného větru, který na území republiky bude zesilovat v průběhu dnešních odpoledních hodin, a to ve východní části republiky," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Výstraha se týká zejména Moravy a Slezska, a to hlavně Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského i části Pardubického kraje. "Očekáváme, že v tomto území bude vítr i v nižších nadmořských výškách dosahovat rychlosti od 70 do 80 kilometrů v hodině," uvedla Honsová.

​Na vrcholcích Jeseníků a Beskyd se poryvy větru zastaví až na 90 kilometrech za hodinu. "To už je intenzita větru, která dokáže způsobit škody," upozorňuje Honsová. Tento silný vítr bude slábnout až v druhé polovině noci z pátku na sobotu.

Lidé by proto měli být obezřetní, a to zejména při venkovních aktivitách. "Nechodit do lesa, parku, na hřbitovy a všude tam, kde hrozí pády stromů," radí Honsová. "Pokud máte ještě stále na zahradě nějaký nábytek nebo trampolíny, tak je raději ukliďte či ukotvěte, protože i těch 70 kilometrů za hodinu může odnést venkovní nábytek k sousedům," dodává.

"Pokud někam vyrážíte automobilem, tak rozhodně uzpůsobte rychlost jízdy poryvům větru, protože jakmile do vás ze strany narazí vítr o intenzitě 80 kilometrů za hodinu, tak se váš automobil může stát na chvíli neovladatelným," upozorňuje Honsová.

[chooze:article;value:524774]

​V ranních dopoledních hodinách byla ještě velká oblačnost a zejména v Čechách pršelo. Vyskytovaly se ale i četné mlhy. Odpoledne už bude oblačnosti ubývat, ale teplotní rozdíly budou značné. "Na Karlovarsku či v Ústeckém kraji se budou odpolední teploty pohybovat okolo 10 stupňů Celsia, zatímco na Moravě a ve Slezsku to bude mezi 18 až 22 stupni Celsia," uvedla Honsová.

Na jihu Jihomoravského kraje zřejmě budou teploty atakovat 25 stupňů Celsia. "To jsou extrémně vysoké teploty pro toto roční období," upozornila Honsová. Pocitovou teplotu ale bude přeci jen snižovat vítr. Právě třeba na jižní Moravě až o pět stupňů Celsia.

Deštivé počasí nepřeje řidičům. Reportérka si vyzkoušela školu smyku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.