Palestinci a Izraelci se navzájem obviňují ze zničení nemocnice v Gaze

"Říkám ti, tohle je poprvé, co ta raketa takhle selhala." "Cože?" "Říkají, že patřila Islámskému džihádu." "To bylo naše?" "Vypadá to tak, stříleli ze hřbitova za nemocnicí." Tento dialog mezi dvěma údajnými islamisty zveřejnila izraelská armáda. Jedná se o jeden z izraelských důkazů o tom, že nemocnici poničili palestinští teroristé.

Ze zásahu nemocnice Al Ahlí v Pásmu Gazy se od úterního večera navzájem obviňují Palestinci i Izrael. Podle Hamásu mělo při útoku zemřít až pět set lidí. Izrael ale vinu ze zásahu odmítá. Jedna z raket vypálených Islámským džihádem směrem na Izrael prý selhala a dopadla do bezprostřední blízkosti nemocnice. Hamás údajně silně nadsazuje počet lidí, kteří po zásahu rakety zemřeli.

"O cenách válečného zločinu jsme se přesvědčili včera, kdy raketa vypálená teroristy dopadla na palestinskou nemocnici. Celý svět je právem naštvaný, ale ta zlost by neměla mířit na Izrael, ale na teroristy," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

[chooze:article;value:526051]

​Palestinci si ale stojí za svým. Podle nich zasáhla parkoviště před nemocnicí izraelská raketa. "Tohle místo bylo útočištěm pro ženy a děti, které prchaly před izraelským ostřelováním," sdělil lékař v nemocnici Al Ahlí Mohammed Al Naqa. "Dopadla sem raketa, museli jsme si lehnout na podlahu. Všechno bylo během chvíle zničeno," popsala jedna ze svědkyň tragédie.

Zprávy o výbuchu okamžitě zmobilizovaly stoupence Palestiny v okolních státech, na Západním břehu Jordánu i v Turecku, kteří vyšli do ulic. "Utrpení Palestinců zejména v té severní části je pro Hamás určitým argumentem a pořád to bude rozdmýchávat debatu a zároveň radikalizaci v okolních státech. Utrpení civilních obyvatel a prezentované do sdělovacích prostředků a na sociálních sítích nahrává Hamásu," shrnul bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Ostřelování Gazy je ale bezprostřední reakcí na útok Hamásu na civilní obyvatelstvo v Izraeli, tedy na děti, ženy i muže. Světoví politici v čele s Olafem Scholzem a Emmanuelem Macronem zásah nemocnice odsoudili a žádají jeho oficiální vyšetřování.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.