Muž z Prahy naletěl falešné Scarlett Johanssonové. Obrala ho o 150 tisíc

Když podvedenému muži v květnu napsal účet pod jménem americké herečky Scarlett Johanssonové, neváhal a začal si s ním vyměňovat zprávy. "Světoznámá celebrita" mu dala nabídku, kterou nemohl odmítnout.

"Pokud si koupí její fanouškovskou kartu za dva a půl tisíce dolarů (více než 58 tisíc korun), bude na oplátku každý měsíc dostávat pět tisíc dolarů (více než 116 tisíc korun)," uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Muž podvodníkům uvěřil, peníze si půjčil a kartu koupil. Po chvíli čekání a pokračujícím dopisování s falešnou hvězdou superhrdinských filmů mu kromě zakoupené karty přišla i kreditní karta, na které mělo být pět milionů dolarů (116,5 milionu korun). Z té se několikrát pokusil vybrat a zaplatit s ní v obchodě. Ani jednou ale neuspěl.

[chooze:article;value:524413]

"Banka mu tuto kartu zablokovala, a poškozený byl tak nucen poslat tisíc dolarů právnímu zástupci herečky, aby mu byl účet odblokován. Tato situace se několikrát opakovala, a ačkoli muž platit kartou nemohl a peníze na účet nechodily, opakovaně posílal tisíce dolarů na její odblokování prostřednictvím bitcoinmatu," dodal Rybanský.

V polovině srpna se podvedený s falešnou Scarlett domluvil, že ji navštíví v New Yorku. Pořídil si letenky, které ale musel stornovat, jelikož si prý zástupce herečky jeho návštěvu nepřál. Muž falešné hollywoodské hvězdě dohromady poslal přibližně 150 tisíc korun a dalších deset tisíc dal za zrušení letu. Americký sen se mu tak rychle rozplynul.

Umělá inteligence může uškodit. Nejčastěji při podvodných telefonátech (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.