ON-LINE: Izraelci pronikli na několika místech do Gazy, našli mrtvé rukojmí

[chooze:gallery;value:33490]

​Izraelská pěchota podporovaná tanky pronikla poprvé od začátku války na území Gazy s cílem zlikvidovat zařízení na odpalování raket a pátrat po rukojmích. Při operaci našli vojáci v noci na sobotu těla unesených Izraelců. Jejich počet zatím není znám. Ostatky byly převezeny do Izraele, uvedl The Jerusalem Post.

Vše nasvědčuje blížící se pozemní invazi. “Útočíme na naše nepřátele s bezprecedentní silou. Zdůrazňuji, že toto je jen začátek,“ prohlásil premiér Benjamin Netanjahu v tvrdém projevu, který televize vysílala nezvykle v předvečer židovského šabatu, informovala agentura Reuters.

[chooze:article;value:525786]

​Desetitisíce Palestinců prchají v autech, na korbách náklaďáků i pěšky. Izraelská armáda dala více než milionu lidí ultimátum, aby do sobotního rána opustili sever Gazy a evakuovali se na jih. Podle Izraelců používá Hamás civilisty jako štít, když si vybudoval úkryty, velitelská stanoviště a sklady zbraní v bunkrech a tunelech pod civilními objekty včetně nemocnic. Evakuace by měla zamezit civilním obětem při pozemním útoku na Hamás.

Počty uprchlíků jsou odhadovány na statisíce, mnozí však vyslyšeli výzvu Hamásu a odmítli odejít. "Smrt je lepší než odchod," řekl agentuře Reuters dvacetiletý Mohammad před troskami budovy zničené izraelským náletem.

Vysidlování Palestinců ještě více prohloubí humanitární krizi v Gaze, která už teď trpí nedostatkem potravin, léků, elektřiny či vody, varovala OSN i lidskoprávní organizace. Kolem Gazy, která je jedním z nejhustěji obydlených míst světa, se stáhla smyčka po blokádě ze strany Izraele a po uzavření jediné další hranice, kterou má s Egyptem.

Obavy o osud civilistů vyjádřil podle CNN i americký prezident Joe Biden. Spojené státy spolupracují na řešení humanitární krize s OSN i zeměmi v regionu. Ve hře je otevření humanitárního koridoru do Egypta.

Další rakety na Izrael

V Gaze už zahynulo v důsledku bombardování 1 900 lidí, na 7 700 je zraněných. V Západním břehu Jordánu je 51 mrtvých, Izrael hlásí 1 300 obětí a přes 3 tisíce zraněných.

Přes noc také pokračovaly raketové útoky na Izrael. Tři střely zasáhly Sderot u Pásma Gazy a zapálily dům, nikdo nebyl zraněn. Protivzdušná obrana židovského státu zlikvidovala dvě “neidentifikované“ střely nad Haifou na severu země, která je na dostřel z Libanonu, další takovou nad nedalekým městech Švar´am. Sirény leteckého poplachu zněly na mnoha místech v severním, ale i ve středním Izraeli. Izraelská armáda spustila odvetnou palbu na "teroristický cíl" patřící militantnímu Hizballáhu, napětí na hranici s Libanonem se tak dále stupňuje.

O pátečním dění v Izraeli si můžete přečíst zde.

Aktuální situaci můžete sledovat v on-line reportáži:

[chooze:minuta;value:67f8367f-41ed-430a-8ef9-531621f642ac]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.