Ochránci přírody našli hnízdo invazních sršní asijských. Zničí ho hasiči

Rozšíření sršně asijské v České republice bylo podle biologů nebezpečné hlavně pro včely, které jsou jejich potravou. V pátek Agentura ochrany přírody a krajiny uvedla, že se poprvé tento druh objevil i v Česku, konkrétně na Plzeňsku.

Velké hnízdo sršní nalezli ochránci přírody až po dlouhém několikadenním pátrání v neděli večer. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na sociální síti X oznámil, že bylo v korunách stromů ve Skvrňanech v Plzni. 

V pondělí mají podle ministra hasiči toto hnízdo zcela zlikvidovat. "Snahou bude získat informace o samotném hnízdě a biologii druhu v podmínkách České republiky. Uvedené podklady mohou být velmi cenné při řešení případných dalších problémů s těmito nezvanými hosty," upřesnil poté Hladík. Do pátrání po hnízdu se podle něj zapojilo i Západočeské muzeum v Plzni, člen svazu včelařů Radek Milička a expert Luděk Šulda, který představil trasovací metodu. 

[chooze:article;value:524990]

Ministerstvo také vyzvalo, aby v případě podezření z nálezu dalších těchto sršní lidé okamžitě kontaktovali biology, nejlépe na email invaznidruhy@nature.cz. 

Nebezpečný druh sršně je menší než sršeň obecná, která se běžně vyskytuje v Česku. Jejich rozdíly můžete vidět na grafice níže. Invazní sršeň je tmavší a má žlutě zbarvené konce končetin. Jejich hnízda jsou nejčastěji vysoko v korunách listnatých stromů. Tento hmyz, který se do Česka podle biologů patrně dostal ze Španělska v kamionu, dokáže zničit včelstvo v úlu za pár hodin, což znepokojilo tuzemské včelaře. 

Invazní sršeň asijská se dostala do Česka (10/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.