Jiřina Bohdalová ukončila kariéru. Přestat hrát jí doporučili lékaři

[chooze:gallery;value:29883]

​Celých 18 let strávila Jiřina Bohdalová v pražském Divadle Na Jezerce, kde hrála pod taktovkou divadelního ředitele Jana Hrušínského. Ten na sociálních sítích oznámil, že herečka se už na prknech, která znamenají svět, téměř neobjeví. Končí totiž s aktivním hraním. 

Legendární umělkyni dali stopku lékaři. "Tento týden jsme navštívili Jiřinu Bohdalovou u příležitosti ukončení její divadelní kariéry. Do Divadla Na Jezerce nastoupila 3. října 2005 a teď na doporučení primáře Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce s aktivním hraním v divadle končí – a zase 3. října. Jak symbolické," oznámil Jan Hrušínský na facebooku.

[chooze:article;value:523708]

Bohdalové je za celé roky jejího angažmá velmi vděčný. "Přesto to nebylo ani trochu smutné loučení, ale naopak celé odpoledne jsme prosmáli při vzpomínkách na osmnáct let naší divadelní spolupráce. Probrali jsme absolutně všechno, co se za posledních dvacet let v divadle stalo. Vesele i vážně. Ale spíše vesele," popsal herec.

Podle něj byla Bohdalová jediná svého druhu a nikdy jí nechyběla energie. "Ukázala nám také fotky v bílé paruce, z filmu, který v létě točila s Jiřím Strachem. Tak si to představte! Jiřině je 92 let a každý den ji v maskérně museli dvě hodiny líčit, aby vypadala jako stará babička! Jak říkám, neuvěřitelný přírodní úkaz," složil herečce poklonu Hrušínský.

[chooze:article;value:479464]

Klidný důchod ji však nečeká, Bohdalová chce stále točit. "Jiřino, přeji hodně zdraví a ještě mnoho skvělých rolí ve filmu nebo v televizi. Vím, že je divadlo nesrovnatelně náročnější. Proto tohle rozhodnutí plně chápu. A těším se na setkání při premiérách v Divadle Na Jezerce. Díky za všechno dobré, co jsme společně v divadle zažili. Nebylo toho málo," uzavřel Hrušínský. Zda herečka odehraje naplánované představení Gin Game, které je už vyprodané, zůstává otázkou. "Už není, co dodat," vyjádřil se principál.

Pravda o zdravotním stavu Bohdalové. Přišly zprávy z nemocnice (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.