V Česku přibývá případů černého kašle. Ohrožení jsou hlavně novorozenci

Počet případů černého kašle znovu roste. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), která má redakce TN.cz k dispozici, bylo k 1. září letošního roku hlášeno 12 případů černého kašle v Česku. Tři případy hlásil kraj Vysočina, další tři Olomoucký kraj. Dva případy evidují v Moravskoslezském kraji, po jednom ve Zlínském, Královéhradeckém, Středočeském kraji a v Praze.

Vloni bylo touto dobou pouze šest případů černého kašle v Česku. Tehdy bylo nejvíce případů v Olomouckém kraji. V roce 2021 byly za stejné období nahlášeny pouze tři případy. ​Odborníci ale upozorňují, že pandemie koronaviru mohla čísla výrazně zkreslovat.

Roky před covidem byly totiž počty případů černého kašle výrazně vyšší. V porovnání s roky před pandemií je tak letošní číslo stále relativně nízké. V roce 2016 bylo za stejné období nahlášeno 33 případů, rok poté 32. V roce 2018 se pak číslo vyšplhalo na 68, a v roce 2019 dokonce na 110.

[chooze:article;value:523546]

S vlnou pandemie v roce 2020 pak číslo kleslo na 22 případů. "V době pandemie se naprosté většiny infekcí, včetně černého kašle, týkala značná podhlášenost," vysvětlila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

​Podle lékařů jsou nejvíce ohroženou skupinou hlavně novorozenci. "Děti mají očkování proti černému kašli zahrnuto ve formě takzvané hexavakcíny, která je v České republice povinná, nicméně její podávání začíná až ve 2. měsíci života novorozence," vysvětlila doktorka Kateřina Šédová.

Právě očkování je podle lékařů přitom klíčové. Vhodnou prevencí, jak může nastávající maminka chránit své dítě, je nechat se přeočkovat přímo během těhotenství. "Protilátky se tak mohou k miminku dostat skrze placentu a mateřské mléko a je tak chráněno i v období před očkováním," dodává Šédová, která je zároveň zakladatelkou společnosti Loono sdružující mladé lékaře, studenty medicíny a další profesionály z oboru.

[chooze:article;value:521095]

​Vedle dětí jsou ohroženou skupinou i starší lidé a chronicky nemocní pacienti. Imunita, kterou člověk získá díky očkování v dětství, totiž nevydrží celý život. Celoživotní imunitu nezajistí ani prodělání onemocnění.

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění přenášené kapénkami. Projevuje se zejména silným "kokrhavým" kašlem, který může přejít až do zvracení. V některých případech pak může vést k zápalům plic, onemocnění mozku, záchvatům, nebo dokonce úmrtím.

Některé nemoci z minulosti se vrací. Lidé mají pocit, že už prevenci nepotřebují, říká virolog (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.