V Česku chybí tisíce učitelů. Největší nouze je o vyučující odborných předmětů

Automechanici, lakýrníci, stavební technici, ale třeba i truhláři nebo tesaři. Školy hledají mistry do dílen a učitele odborných předmětů přinejlepším měsíce, často ale i mnohem déle. "Na trhu nejsou. Nejhůře jde sehnat stavaře a techniky. To je opravdu problém," uvedl ředitel Střední průmyslové školy stavební a Střední odborné školy stavební a technické v Ústí nad Labem Vítězslav Štefl.

Sehnat autoklempíře, který by své zkušenosti předal mladším, je prý nadlidský úkol. Například na střední škole v Ústí nad Labem už ho hledají přes tři roky. "Sháněli jsme zedníka. Autoklempíře sháníme pořád," dodal Štefl. Situace se podle ředitelů škol časem ještě zhorší. Tisíce učitelů napříč Českem jsou v důchodovém věku a náhrada za ně na trhu práce neexistuje.

[chooze:article;value:522567]

​Věkový průměr učitelů praktických předmětů je na střední průmyslové škole ve Zlíně přes 60 let. "Nevím, kde ty lidi sehnat. Učení není pro každého, možná v tom hrají roli finance," konstatoval ředitel školy Radomír Nedbal.

Průměrný plat mistra a učitele odborného výcviku je 33 tisíc korun. Například autoklempíř si ale v soukromé firmě vydělá více než dvakrát tolik. Školy proto dělají ze studentů učitele. Jakmile dostanou maturitu nebo výuční list, rovnou je zaměstnají i bez zkušeností z praxe.

V Česku je přibližně 180 tisíc učitelů, jde ale o všechny typy škol, tedy i mateřské. Odborníků z praxe je jen zlomek. Ministerstvo školství se to snaží změnit. Od letoška platí, že by minimální plat učitele měl být o třetinu vyšší, než je průměrná mzda. Zatím se ale vláda nedohodla, z jakého období se bude vycházet.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.