Holčička slavila narozeniny v národním parku. Našla diamant velký jako hrášek

Velké štěstí měla dívka z amerického státu Arkansas. Teprve sedmiletá Aspen vyrazila na oslavu svých narozenin se svým tátou a babičkou do národního parku Crater of Diamonds (v překladu Diamantový kráter). Na rozorané ploše o velikosti 15 hektarů tam mohou lidé zkusit své štěstí a najít si svůj vlastní drahokam.

Aspen při usilovném hledání narazila na nahnědlý diamant, který na první pohled patřil k velkým úlovkům. Kámen o velikosti hrášku vážil 2,95 karátu, tedy zhruba desetinu gramu. Byl to druhý největší diamant, který se v parku podařilo za tento rok objevit.

Dívka jej přitom objevila úplnou náhodou. "Byla unavená z vedra a potřebovala si na chvíli sednout, takže se šla posadit k balvanům u plotu. A než jsem se stačil vzpamatovat, už za mnou běžela a volala: 'Tati, tati! Jeden jsem našla!'" líčil nález své dcery její otec Luther pro oficiální webové stránky národního parku Crater of Diamonds.

[chooze:article;value:449975]

Diamant, který Aspen našla, je pozoruhodný i svou celistvostí. Podle správy parku má jen jeden drobný kaz, který vznikl, když se drahokam zformoval. "Je to rozhodně jeden z nejkrásnějších diamantů, které jsem za poslední roky viděl," řekl zástupce ředitele parku Waymon Cox.

I když je Aspenin nález vzácný, rozhodně není jediná, komu se poštěstilo při hledání blýskavých kamenů. V parku se každý den najdou jeden až dva diamanty. Za dobu, co je park od roku 1972 otevřený, diamant nalezlo až 75 tisíc návštěvníků, uvedl portál CNN.

Crater of Diamonds se nachází na místě pravěkého vulkánu, který však postupně erodoval a dnes je na jeho místě pouze pole. Pokusy o těžbu diamantů na místě zkrachovaly. I tak ale naleziště vydalo například největší diamant nalezený na území Spojených států Uncle Sam neboli Strýček Sam, který před ořezáním vážil 40 karátů, což je zhruba osm gramů.

Největší růžový diamant svého druhu se dražil v Ženevě (2/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.