Vedro, silné bouřky a riziko požárů. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Bouřky podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhnou Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj. Výstraha platí od čtvrteční desáté hodiny večer do páteční třetí ráno.

"Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," nabádají meteorologové.

​Až do soboty je na západní polovině Česka zvýšené riziko požárů. "V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů," varují meteorologové.

[chooze:article;value:519160]

"Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou," doporučují.

​Pokračuje i výstraha před vysokými teplotami, někde mohou přesáhnout 34 stupňů Celsia.

"Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech," uzavřel ČHMÚ.

Rekordní rok pro počasí. Příští rok by ale mohlo být ještě tepleji:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.