Rusko vyhrožuje další zemi. Medveděv mluví o anexi dvou regionů

"Myšlenka připojení se k Rusku je v Abcházii a Jižní Osetii stále populární," napsal bývalý ruský prezident v komentáři pro list Argumenty a fakta. "Může se to stát, pokud k tomu budou dobré důvody," dodal.

Separatistická území patří Gruzii. Země nad nimi ale nemá kontrolu a od roku 2008 jsou v regionu ruští vojáci. Před 15 lety totiž v Jižní Osetii vypukla válka. Následně Rusko uznalo nezávislost regionů. Většina zemí světa včetně Česka ale nadále považuje území za gruzínské. V době konfliktu byl Medveděv prezidentem.

Vztahy mezi oběma zeměmi se od té doby mírně zlepšily, Medveděv ale obviňuje Západ z vytváření napětí diskusemi o možném vstupu země do Severoatlantické aliance, upozornila agentura Reuters.

[chooze:article;value:515641]

"Nebudeme čekat, jestli se naše obavy stanou skutečností," poznamenal Medveděv k možné anexi. Podle gruzínského vedení by vstup do NATO pomohl ochránit teritoriální integritu země.

Medveděv je od ruské invaze na Ukrajinu velmi mediálně aktivní. Často vyhrožuje Západu i Kyjevu. Moskva už dříve anketovala Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast či Krym. Nelegální připojení ukrajinských území ale drtivá většina zemí neuznala a odsoudila je.

Putin už se ani nesnaží nic skrývat. Před kamerou se málem udusil (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.