Hurikán Hillary udeří na Mexiko a USA. Obyvatelé se připravují na bouři století

Připravené pytle s pískem i náhradní ubytování. Základní potraviny mizející z obchodů a také první evakuace z nejohroženějších míst. Lidé se v Mexiku a v jižní Kalifornii připravují na příchod tropické bouře, která by měla zasáhnout jinak vyprahlá území poprvé od roku 1939. Většina hurikánů totiž zasahuje kontinent z druhé strany.

"V přístavu jsou stále lodě, co tam dělají? Proč jsou pořád otevřené restaurace? Hotely? Myslím, že v Pacifiku nejsou na hurikány zvyklí, takže si to možná ani neuvědomují," lamentovala Američanka Jane Reynoldsová.

[chooze:article;value:518637]

Hurikán Hillary sice podle meteorologů postupně ztrácí na intenzitě, přesto stále představuje vážné nebezpečí. Místní úřady varují obyvatele hlavně před přívaly vody, na které nejsou lidé v oblasti zvyklí. "Podobné bouře, jako je tahle, jsou tady velmi vzácné, možná proto jsou všichni stále tak klidní," myslí si Mexičan Carlos Ayala.

"Nenechte se mýlit, jedná se o velmi, velmi nebezpečnou bouři. Přívalové srážky a silný vítr začaly už v neděli a budou pokračovat i poté, co se ohnisko bouře přežene," varovala ředitelka Úřadu pro mimořádné události v Kalifornii Nancy Wardová.

"Pokud narazíte na zaplavenou silnici, nepokoušejte se ji přejet. Voda vás může odnést do řeky, kam se za vámi už záchranáři nedostanou," upozornil náměstek komisaře kalifornské dálniční sítě Ceto Ortiz.

[chooze:article;value:518375]

Hurikán s větrem o rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině se v neděli přiblížil k břehům Mexika. Zaplavena jsou první města a vesnice a vyžádal si také první lidský život. Pak hurikán nabral směr k téměř čtyřmilionovému americkému velkoměstu Los Angeles, kam by měl dorazit v pondělí. Obyvatelé se na silný vítr a déšť připravují už několik dní.

"Lidé si berou pytle s pískem kvůli přicházející bouři. Už teď jsme rozdali roční zásoby písku pro celé Los Angeles, ale seženeme ho víc," sliboval asistent velitele losangeleských hasičů Surgeri Thomlison.

Podle amerických meteorologů srážky doputují přes Kalifornii dokonce až do Nevady. Do státu, kde je hned několik rozlehlých pouští.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.