Výbuch v oblíbeném černomořském letovisku. Do mola narazila námořní mina

Moře v okolí rumunského Costinești prohledává minolovka za pomoci vrtulníku. Rumunské námořnictvo se rozhodlo je do místa poslat poté, co tam v pondělí dopoledne mezi devátou a desátou hodinou u mola vybuchla patrně námořní mina.

"Náčelník štábu námořních sil viceadmirál Mihai Panait nařídil toto opatření k urychlení vyšetřování," uvedl podle rumunského portálu digi24.ro mluvčí rumunského námořnictva Corneliu Pavel.

[chooze:article;value:513564]

​Jak píše zpravodajský portál adevarul.ro, námořnictvo pátrá po nahlášené druhé mině. V místě nejsou podle Pavla úplně vhodné podmínky, viditelnost ve vodě je nízká. Poznamenal také, že v Černém moři se nachází miny jak z druhé světové války, tak z ukrajinského konfliktu. "Od začátku války na Ukrajině naši muži zneškodnili už pět min," doplnil.

Incident se podle rumunských úřadů obešel bez vážnějších zranění. Lékařskou pomoc vyhledal jeden muž kvůli problémům se sluchem. Redakce TN.cz požádala o vyjádření ministerstvo zahraničí. "Náš zastupitelský úřad v Rumunsku nemá informace o tom, že by byl někdo zraněný a na naše diplomaty se zatím v souvislosti s tímto případem nikdo neobrátil. Dodám, že čeští turisté do těchto oblastí cestují spíše individuálně, v systému DROZD máme nyní pro celé Rumunsko zaregistrovánu stovku českých občanů," reagovalo ministerstvo.

Mina vybuchla poblíž hotelu Forum:

Podívejte se na vysílání portálu digi24 z místa výbuchu:

Koncem července výbuch roztrhal půl chaty na Slovensku. Byli v ní Češi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.