Kurz koruny se prudce propadl. Čechům to prodraží dovolené, tvrdí ekonomové

Bankovní rada České národní banky oznámila, že oficiálně ukončuje intervenční režim proti oslabování koruny. To znamenalo její prudký pokles. "Investoři to vyhodnotili tak, že koruna nemá takovou podporu u ČNB jako dříve, a rozhodli se k jejímu prodeji, což vedlo k jejímu oslabení," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

Oproti euru se koruna propadla skoro o 20 haléřů. "Jde o nepříznivou zprávu hlavně pro lidi, kteří se chystají do zahraničí na dovolenou nebo si chtěli v zahraničí nakoupit," tvrdí ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Křeček s tímto hodnocením sice souhlasí, nejde podle něj ale o nic fatálního. "I potom oslabení se koruna udržuje na poměrně silné úrovni, minimálně ve srovnání s minulými lety," připomněl. "Ten výkyv není tak zásadní, že by cestovní kanceláře musely upravovat ceny, a jestli, tak pouze v řádu stokorun. A pokud jde o nějaké kapesné na dovolenou, tak tam se ten rozdíl bude pohybovat v hodnotě pár zmrzlin," prohlásil dále.

[chooze:article;value:516104]

Radost z oslabení koruny mají naopak čeští exportéři, pro které to znamená vyšší výdělky. Na silnou korunu si už delší dobu stěžovali. "Za prvních pět měsíců roku kvůli tomu exportéři ztratili asi 95 miliard korun," postěžoval si pro Hospodářské noviny místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Naopak dovoz do Česka prodraží. "Může to mít malý proinflační vliv, ale opět nic zásadního," odhaduje Křeček. Další výrazný pokles koruny ale spíše neočekává. "Je možné, že teď bude koruna ve svém kurzu trochu proměnlivější, ale myslím si, že bude pořád oscilovat kolem těch 24 korun za euro," odhaduje.

Podle Dufka pak bude další vývoj kurzu koruny záviset na dalších krocích ČNB. "Pokud ujistí trhy, že úrokové sazby zůstanou beze změny ještě několik měsíců, mohlo by to koruně pomoci a její kurz by se mohl zestabilizovat. Naopak jejich snížení by mohlo znamenat další propad," vysvětlil.

ČNB představila novou makroekonomickou prognózu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.