Už i místní přiznávají: K Jadranu teď nemá cenu jezdit za osvěžením

Vlna veder, která prochází jižní Evropou, se nevyhnula ani nejoblíbenějším destinacím mezi českými turisty. Pro celé pobřeží Slovinska a Chorvatska v posledních dnech platí červená výstraha před extrémní teplotou, informuje web 24ur s odkazem na tamní hydrometeorologický ústav. 

Teplota vody dosahovala v úterý brzy ráno v chorvatské Pule 29 stupňů Celsia. Místní média i proto letos mluví o tom, že se výjimečně "uvařilo" moře. Na ostrově Krk a v Crikvenici měla voda 28 stupňů. "Má na to vliv snížený počet srážek a méně větru, který jindy míchá povrchové teplé moře s chladným hlubokým mořem," píše o výjimečně vysokých teplotách deník Jutarnji list

[chooze:article;value:513738]

Jako kafe 

​Jen o něco chladnější moře bylo u ostrova Hvar a u Šibenického souostroví, kde měla voda 25 stupňů. Všude jinde se ale teplota pohybuje nad 28 stupni Celsia. Rekordní teploty připisují chorvatští meteorologové současným výjimečně vysokým vedrům. V chorvatském vnitrozemí se totiž během letošního července čísla na teploměru pohybují mezi 30 a 35 stupni Celsia. 

​Vůbec nejvyšší naměřenou teplotu moře zaznamenali meteorologové v Chorvatsku 30. července 2015. Tehdy měla voda u ostrova Mljet 31,1 stupně Celsia. 

Evropu sužuje extrémní vlna veder Kerberos. Teploty se šplhají k 50 stupňům (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.