Čína dala Evropě ultimátum. Rozhodněte se, jestli chcete být přáteli, vzkázala

Hlava čínské diplomacie, předseda Ústřední komise Komunistické strany Číny pro zahraniční politiku Wang I, se v pátek v Jakartě sešela se svým protějškem z EU Josephem Borellem. Šéfovi evropské diplomacie přitom podle agentury Reuters předal Wang jasný vzkaz. Evropa by se podle něj měla rozhodnout, jak chce do budoucna nastavit své vztahy s Pekingem.

Jak upozorňuje web Politico, k tomuto "ultimátu" došlo jen pár týdnů poté, co se představitelé zemí EU dohodli na společné zahraniční politice, mimo jiné také k východní velmoci.

Ve společném dokumentu nazývají Čínu jak partnerem, tak i rivalem a soupeřem. Ve zkratce se členské země dohodly na snaze o omezení vlivu a moci Číny, například kvůli závislosti na některých výrobcích, za současné podpory vzájemného obchodu a některých globálních iniciativ, jako je snaha o omezení produkce skleníkových plynů.

[chooze:article;value:512938]

Podle šéfa čínské diplomacie ale nemůže Evropa mít obojí. "Unie by měla vyjasnit svou pozici ohledně strategického partnerství s Čínou a podpořit vzájemné dobré vztahy," nechal se slyšet Wang.

Tlak na Evropu ohledně vztahů s Čínou ale nepřichází jen z východu, ale také ze západu. Především v oblasti bezpečnosti totiž roste snaha Spojených států přesvědčit své evropské spojence v NATO, aby se více angažovali v Asii a více se stavěli se proti čínskému vlivu. Dvacet dva zemí z 27 členů EU je přitom zároveň součástí NATO. Po přijetí Švédska tento počet vroste na 23. Obě organizace jsou tedy silně propojené.

[chooze:article;value:512870]

Podle webu The Conversation bylo právě větší zapojení Evropy v Tichomoří a Asii jedním z velkých témat nedávného summitu NATO ve Vilniusu. Ostatně i proto se ho zúčastnil například japonský premiér. Členské země zároveň podepsaly společné prohlášení v němž označují deklarované ambice a silovou politiku Číny za hrozbu pro bezpečnost a hodnoty zemí NATO, za což od Číny sklidily kritiku.

"Boříme bariéry mezi americkými spojenci v Atlantiku a americkými spojenci v Tichomoří, abychom se podívali na společné výzvy, jako je kybernetická bezpečnost, nové převratné technologie nebo námořní bezpečnost," popsala pak roli USA v celé protičínské iniciativě velvyslankyně země při NATO Julianne Smithová v rozhovoru pro Hlas Ameriky.

S Japonským premiérem se ve Vilniusu sešel i český prezident Petr Pavel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.