V Praze stojí koně na rozpáleném náměstí. Podle veterináře trpí

Horko, rozpálený asfalt a kočár plný turistů. I s tím se musí vypořádat koně na Staroměstském náměstí v Praze. Třeba ve čtvrtek stáli na přímém slunci, i když teplota ve stínu překračovala 30 stupňů.

"Kůň má teplotu vyšší jak člověk, takže mu to horko až tak nevadí," tvrdí ale kočí Miroslav Exel. "Jsou tady maximálně 6 hodin, když je hodně teplo, tak 4 hodiny, a jak je horko, tak jedeme pryč," dodává také. Pro koně mají kočí navíc připravenou hadici s vodou, kterou je můžou kropit.

"Dneska ty koně stojí přes 100 tisíc, tak si ho tam přece nezabiju," konstatuje pak lakonicky předseda cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy Josef Kočovský.

[chooze:article;value:512092]

O víkendu se má ale situace ještě zhoršit. Teploty mají stoupnout až na 37 stupňů Celsia. Mnohým lidem se koňské povozy v centru města ale nelíbí, a to nejen kvůli podmínkám. "Já bych to zakázala. Mně přijde, že je to trápení zvířat," prohlásila jedna z oslovených kolemjdoucích. Podle dalších koně také zdržují provoz a smrdí.

Pro regulaci a minimálně omezení provozu v horku jsou i odborníci. "Vzhledem k teplotám, které panují v těchto dnech a týdnech, tak bych byl určitě za nějaké omezení doby provozu," tvrdí třeba veterinář Pavel Peták.

[chooze:article;value:513027]

V rakouské Vídni už podobná opatření fungují. Koně s povozy tam nemohou vyjet, pokud je více než 35 stupňů Celsia.

I Praha se chce koním v centru města podívat na zoubek. "Buď bude platit úplný zákaz, kdy se zruší ono stanoviště, nebo dojde k nějakému omezení a vylepšení podmínek pro samotné koně," shrnuje připravované změny náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Například radní Adam Zábranský za Piráty je pro úplný zákaz fiakrů ve městě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.