Nejasnosti okolo Prigožina. V Bělorusku není, odjel domů, tvrdí Lukašenko

Od povstání žoldnéřů ruského miliardáře Jevgenije Prigožina uplynuly už dva týdny, stále ale není jasné, kde momentálně je. Jednodenní vzpoura, která v sobotu 24. června otřásla Ruskem, skončila dohodou mezi Prigožinem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Součástí dohody byla i beztrestnost a Prigožinův odchod do exilu v Bělorusku.

Jenže tím to neskončilo. Podle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který dohodu mezi oběma muži vyjednal, totiž Prigožin v Bělorusku není. Novinářům to Lukašenko oznámil ve čtvrtek, píše portál Guardian.

[chooze:article;value:511951]

Vůdce wagnerovců údajně zůstal v Rusku. "Pokud jde o Prigožina, je v tuhle chvíli v Petrohradu. Na území Běloruska není," pronesl Lukašenko.

Právě v Petrohradu má Prigožin svou kancelář a sídlo, které při povstání prohledala ruská policie. Ta také ve čtvrtek zveřejnila fotografie z domovní prohlídky. V sídle nalezli vyšetřovatelé mimo jiné zbraně, zlato, peníze, falešné pasy a paruky, uvedl portál CNN. Součástí výbavy domu byla také plně funkční jednotka intenzivní péče.

Stále tedy zůstává záhadou, kde Prigožin od ukončení vzpoury je. Naposledy se na veřejnosti ukázal 24. června večer v Rostovu na Donu, kde vzpoura začala. Od té doby zveřejnil pouze jednu audionahrávku na svém telegramovém kanálu, kde je obvykle velmi aktivní. Jinak se ale už neukázal.

Na konci června Putin řekl, že vzpoura bude potrestána. Podle analytika Prigožina čeká smrt:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.