Vládní úspory se mohou měnit. Některé koaliční strany nejsou spokojené

Konsolidační balíček sice tento týden schválila vláda. Jenže někteří ministři a vládní poslanci s jeho podobou spokojeni nejsou. 

"S Piráty požadujeme, aby se menstruační potřeby přesunuly do nižší sazby DPH. Naši připomínku ministerstvo financí nepřijalo," sdělila poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). Zástupci Pirátů prý o tom na vládní úrovni chtěli jednat ještě ve středu. To se ale nestalo.

"Takovýto požadavek při jednání o konsolidačním balíčku nikdy ze strany kolegů z Pirátské strany nezazněl," prohlásil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle ministra a zároveň předsedy Pirátů Ivana Bartoše došlo k menším zmatkům. Ve snížené sazbě DPH skončily zdravotní pomůcky a část koalice prý počítala s tím, že do nich patří i menstruační pomůcky. Piráti se to prý ještě budou snažit změnit.

[chooze:article;value:511227]

"Tam je prostor při té další debatě a rozpočtově se skutečně nejedná o nějakou závratnou částku," řekl Bartoš.

Zástupci vládní pětikoalice teď čekají na to, až se konsolidační balíček dostane do Sněmovny. Piráti prý ještě chtějí diskutovat o snížení DPH u balené vody a spolu s lidovci také o systému rozdělování daní z hazardu.

"Záleží na tom, jestli se vládní koalice domluví nebo nedomluví. Pokud vládní koalice udělá dohodu, tak samozřejmě budu hlasovat pro," avizoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Konsolidační balíček by poslanci v prvním čtení měli řešit 11. července.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.