Meteorologové se zase spletli, místo pohromy přišly běžné letní bouřky

Většina Čech se na mapě Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rozzářila sytě červenou. Nejvyšší stupeň výstrahy vydávají meteorologové v těch nejzazších případech. Předpokládaná katastrofa ale naštěstí nenastala.

"Bouře nebyly tak extrémní, jak jsme předpokládali," přiznali odborníci z ČHMÚ. "Analyzujeme proč. Důvodem bude patrně mocnost zádržné vrstvy a také absence proudění ve výšce kolem tří kilometrů," doplnili.

[chooze:article;value:510315]

Meteorologové dokonce nevylučovali možnost vzniku tornáda. Podmínky k tomu prý byly téměř totožné jako před dvěma lety, kdy zpustošilo Břeclavsko a Hodonínsko na jižní Moravě.

Na většině míst, pro které platila rudá výstraha, nakonec nepadaly ani kroupy, jež měly mít až přes šest centimetrů. 

Bouřkové pásmo překročilo české hranice ve směru z Německa krátce před desátou hodinou večer. Velká bouřka se prohnala Plzeňským krajem a další zasáhly hranici Plzeňského a Jihočeského kraje. Hasiči nejčastěji řešili popadané stromy.

[chooze:article;value:507933]

Třeba v Praze se ale nestalo vůbec nic, avizovaná pohroma měla podobu několikaminutového intenzivního deště. "Od 22. hodiny jsme v Praze nevyjeli k žádné události, která by souvisela s bouřkou nebo vydatným deštěm," informovali pražští hasiči.

Čtvrteční počasí sledovali Lovci bouřek ve speciálním vysílání. Podívejte se na celý záznam:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.