V Jablonci nad Nisou řádí dětský gang. Nebojí se fyzického násilí ani krádeží

Od konce dubna prožívají obyvatelé Jablonce nad Nisou strach o svůj život. V ulicích totiž začal řádit dětský gang. Podle policie má jít o děti ve věku od 12 do 16 let.

Místní založili na facebooku skupinu Jablonec – město bez násilí, kde se dělí o děsivé zážitky. Jeden takový sdílel právě i zakladatel skupiny, pan Jiří, jehož syna měla napadnout a zmlátit skupina dětí.

[chooze:article;value:501423]

​O další negativní zkušenost se podělila i paní Eva. Jejího syna měl gang dětských výtržníků napadnout na autobusové zastávce. Došlo na rány pěstí i kopance do hlavy. Chlapci nakonec odcizili peněženku s hotovostí i doklady.

Skupina dětí měla zmlátit i dalšího chlapce, jehož matka si přála zůstat v anonymitě. Syn prý napadení nejprve nepřiznal, bál se. Skupina výtržníků si na něj totiž měla počkat rovnou několikrát.

Město se snaží problém řešit, a založilo proto linku bezpečí, kam mohou oběti násilí zavolat. Situaci, která se prakticky vymkla kontrole, řeší i policie. Ta eviduje hned několik případů napadení i loupeže.

[chooze:article;value:510111]

Policie je ale na výtržníky krátká. Vzhledem k jejich nízkému věku většinu případů odkládá. "Současně ale předáváme dokumentaci pracovnicím sociálně právní ochrany dětí, které s rodinami i jejich potomky dál pracují," řekla redakci TN.cz mluvčí policie Libereckého kraje Ivana Baláková.

​Ve vážných případech pak s dětskými výtržníky pracuje soud, který má k dispozici různé nástroje. "Těmi jsou například různá výchovná opatření, kterým se musí nezletilci podrobit i v jejich nízkém věku," dodala Baláková.

Policie se snaží občany Jablonce nad Nisou chránit. "Incidentům se snažíme předcházet zvýšenou hlídkovou činností ve vytipovaných časech a v místech, kde se dají problémy očekávat," uzavřela Baláková.

Šikana dětí kvůli vzhledu je stále častější, může mít smutné následky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.